ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Българите луднаха да купуват къщи до Пловдив, цената стигна 1000 евро кв. метър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:28 / 20.12.2022Коментари (1)16885
©
Цените на селските къщи край Пловдив достигнаха 1000 евро на кв. метър. Тенденцията е купувачите да търсят къща в села в радиус от 5 км до 10 км от града. По-отдалечените от Пловдив села засега остават на втори план в предпочитанията на купувачите, коментират брокери на имоти.

Инвеститорите отговарят на засиленото търсене на къщи около Пловдив и са започнали да строят всякакъв вид къщи - самостоятелни, редови (няколко еднакви къщи в един комплекс), на “калкани" и често ги продават още “на зелено". В селата на юг от Пловдив - Марково, Белащица, Първенец, къщите “на зелено" преди пандемията са се продавали на цени от 650-700 евро на кв. м и около 800 евро на кв. м при наличие на Акт 16. Към момента в тези села много трудно се намират къщи под 900 евро на кв. м “на зелено" и 1000 евро на кв. м с удостоверение за ползване, като цените на някои имоти достигат и 1200 евро на кв. м., пише "Труд".

Интерес има и към имоти в селата Браниполе, Брестник и Храбрино, които също са част от т. нар. Родопска яка на юг от Пловдив. В западните, източните и северните села от Пловдив, цените са с около 100 евро на квадратен метър по-ниски спрямо тези на юг и най-често са около 900 евро на квадрат.

Цените нарастват заради високата инфлация, особено при строителните материали. Въпреки това хората продължават да търсят къщи, особено в най-близките до Пловдив села, защото те предоставят почти всички необходими условия за живот, каквито има и в града под тепетата.

Най-често купувачи на селски къщи в района на Пловдив са семейства на възраст между 40 и 55 г., които могат спокойно да се придвижват между селото и града с междуградския транспорт. Те искат да се установят по-дългосрочно в селата, за да избягат от динамиката в града и в същото време да запазят лесния достъп до него, коментират брокери.

Заради голямото поскъпване през последните две години цените на селските къщи около Пловдив са над възможностите на редица купувачи и това кара някои от тях да правят компромиси с квадратурата на парцела, локацията или състоянието на имота. Но има и купувачи с големи финансови възможности и високи изисквания към имота, който биха купили. Добрите условия за финансиране от банките на имотите в селата около Пловдив е още един стимул купувачите да се насочат към тях.

Най-търсените къщи около Пловдив са с двор между 400 и 700 кв. м, с три спални и атрактивна гледка. Купувачите държат имотът им да има известна самостоятелност и избягват градския тип къщи на калкан и с малки дворове. Бързият и лесен достъп е едно от основните изисквания на купувачите на селски имоти. 

Искат в населеното място да има магазин, детска градина и основно училище, което е от голямо значение за млади семейства, планиращи да се установят дългосрочно. По-отдалечените от Пловдив села обаче не успяват да отговорят на повечето от тези изисквания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: