ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Британски лекари обясниха в Пловдив как се отнасят към пациентите си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:57 / 29.02.2016Коментари (2)2468
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Британски лекари проведоха семинар на тема "АБВ в клиничната медицина". Той се проведе пред български и чуждестранни студенти, които се обучават в Медицинския университет в Пловдив. Целта на семинара беше да даде възможност на студентите от горните курсове да упражнят практически познанията си по медицина.

Безплатният курс беше воден от британски лектори - д-р Маргарита Китова-Джон, която от дълги години работи като общопрактикуващ лекар в Англия и съпругът й д-р Джон.

"С този курс целим да помогнем на студентите, да разтворим техния обзор и да ги подготвим за работата в чужбина. Целта не е да отидат извън страната, а да им покажем плюсовете и минусите. В чужбина не всичко е цветя и рози. 

Смятам обаче, че заради социалните и политически проблеми в страната през последните 25 години българският лекар е деморализиран, загубил е обективността си до някаква степен, тъй като е притиснат от различни битови проблеми.

Надявам се, че можем да вдъхновим студентите, че пациентите са центърът за нас. Искрено вярвам, че когато се отнасяме по хуманен начин с тях, рано или късно това се връща. 

Не трябва да мислим за реализация, позиции и пари особено в началото, защото тогава загубваме фокусa - нашия пациент и смятаме, че той е една пътека, по която трябва да вървим", казва д-р Маргарита Китова-Джон.

"В началото казах, че медицината до голяма степен е изкуство и призвание да бъдеш лекар. Едно от най-големите облекчения за мен е, че работя в Англия и няма значение кой пациент какъв е. В моята чакалня, ако имам пациент с титлата на лейди и след това имам бездомно момиче, с двамата ще се отнеса еднакво и те ще чакат еднакво дълго. 

Смятам, че ако помогнем на младите хора да ги мотивираме да вярват в призванието да бъдат лекари, ще създават една по-модерна медицина" , казва още д-р Китова, която е медик трето поколение.

Другият британски лектор - д-р Джон, е с индийски произход, но също от дълги години работи като общопрактикуващ лекар във Великобритания. Бил е студент в МУ Пловдив, след което е заминал за островната държава.

"Опитвам се да помогнем на студентите тук и да им предадем нашите умения. Искам да работят тук в България като добри лекари и да споделим неща, които не са изучавали", споделя д-р Джон.

Семинарът се проведе по забавен и интригуващ начин и стимулира студентите да използват уменията си чрез интерактивен метод. По време на курса бяха разиграни и обсъдени истински клинични случаи, които показаха на студентите защо е важно да бъдеш добър лекар.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 29.02.2016 г.
0
 
 
Абе, ако може да ги научат и как данъчни декларации да попълват... Извинявам се на медиците, които работят 'на светло' и онези, които са принудени да мълчат. Много хубава инициатива! Дано ги научат и да не гледат отвисоко на хората, че не върви, ама нека колегите им психолози да им го обяснят.
+2
 
 
По-интересно ще е българските лекари, особено от спешна помощ, да обяснят на британските лекари те как се отнасят към пациентите - със сигурност ще ги шашнат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: