ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бизнесмен от Пловдив: Трудно се намира работна ръка, изискванията на работниците стават все по-големи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:24 / 25.04.2023Коментари (1)21897
©
Износът ни е изключително затруднен, защото инфлацията в Америка и Европа е доста по-малка, отколкото тази в България. Много наши американски контрагенти се отказаха да купуват българска стока заради високата инфлация. Инфлацията в консервната промишленост у нас е около 40% през последната една година и половина, докато в останалите страни тя е не повече от 10-15%. Тотално изгубихме едни от най-важните наши клиенти в Китай и Япония, където инфлацията също е много по-ниска, разказа пред Bloomberg TV Bulgaria пловдивскит бизнесмен Стойко Кировски от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и директор на фирма за производство и реализация на плодово-захарни консерви.

Според инж. Кировски предизвикателствата в хранително-вкусовата промишленост в България са свързани със съществуването на "монополисти".

Например на входа на консервните предприятия един от основните продукти, който се ползва, са стъклените буркани. Цената им се увеличи с повече от 100% в последната една година.

"Ние не можем да седнем да преговаряме директно с производителите на стъклени буркани, защото те са почти монополисти. Те казват -  от утре цената е тази, и ние не можем да я променяме. По същия начин са цените на енергийните източници, там цената е твърда и също нямаме право да я договаряме", посочи събеседникът.

Много трудно се намира и работна ръка, това е огромен проблем – както за полето, така и в преработвателните предприятия. Изискванията на работниците стават все по-големи и в рамките на година и половина сме повишили заплатите с 50%, сподели инж. Кировски.

Той разказа, че около 74% от обработваемите площи в България са заети с производство на зърно, а субсидирането на производителите на зърно и на производителите на зеленчуци става на един и същи принцип.

"Това изключително много ощетява производителите на плодове и зеленчуци и поради тази причина с всяка изминала година площите, които те засяват, стават все по-малко", изтъкна събеседникът.

Трябва да се направи рязко разграничаване в субсидирането на плодове и зеленчуци от производителите на останалите култури, най-вече зърно.

Производството на зърно става изключително механизирано. Това е продукт, който се изнася навън, и в него не се влага принадена стойност, а самата държава няма много полза от това, защото влизат много малко данъци. Когато се произвеждат плодове или зеленчуци, влизайки те в преработвателните предприятия, то тогава принадената стойност е много по-голяма и печалбата и данъците за държавата са много по-големи, обясни инж. Кировски.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Гений. Производителите на буркани били монопол! И що не си поръчаш отвънка !? Накичи си фотоволтаици да не за зависиш от монопола на ЕРПто. А като си продаваш консервите ,ти не слагаш ли крайни цени бе тъпанар ? Търговците навън изобщо не ги вълнува инфлацията ,а на колко им продаваш стоката си. Не са длъжни да ти приемат цената ,която си увеличил заради високата инфлация. В Свободната търговия никой не е длъжен на никого.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: