БАН дава рамо на Пловдив за икономическото развитие на града и региона

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:11 / 08.05.2018
4710
Община Пловдив и БАН подписаха меморандум за сътрудничество, който има за цел подпомагането на пловдивската индустрия. Това стана в самото начало на форума на тема "Индустрията в Пловдивския регион, базирана на наука, иновации и образовани", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Кметът на Пловдив Иван Тотев с радост обяви, че в последните години Пловдив е наричан индустриален център. Това би било невъзможно, ако не беше научният потенциал в града, с получените знания и умения в гимназиите, а после и в университетите - 9 ВУЗ-а в Пловдив с 40 000 студенти. Това включване на науката в местната икономика дава своя резултат.

"Радваме се, че имаме възможност да подпишем този меморандум, който да даде още едно конкурентно предимство на Пловдивския регион. Съревнование, което не е с българските региони, а на международно ниво за привличане на инвестиции", каза още градоначалникът.

Шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски от своя страна подчерта, че Пловдив полага неимоверни усилия от години за това да развие икономиката си, информационните технологии в една съвременна посока, която служи като пример за другите.

"С меморандума поставяме още по-голям акцент върху връзката с Индустриална зона "Тракия", която дава изключителни перспективи за в бъдеще за още по-тясно сътрудничество между учените, между бизнеса и местните власти. Това води до отиването на друго ниво на компетентност, на предизвикателства", каза още акад. Ревалски.

Изграждането на център за върхови постижения и компетентност е основния акцент в бъдещото сътрудничество между Община Пловдив и и Българската академия на науките.

Сред дискутираните теми на форума са индустрията в Пловдивския регион, базирана на наука, иновации и образование; перспективите пред "Тракия икономическа зона", инвестициите в региона, инженери за индустрията, възможности за изграждане на Регионален научен център в Пловдив по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).