Ажурна стена, амфитеатър и лятно кино - част от идеите за кино "Космос"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
17:49 / 01.10.2012
13405
7 проекта бяха отличени в архитектурния интернет конкурс "Кино "Космос" - място за култура", предаде репортер на Plovdiv24.bg. 5 награди от по 900 лв получиха проектите на: арх.Георги Шопов, инж. Васил Шопов; арх.Елена Стоева, арх. Минко Стоев, к.арх. Иван Костадинов и к.арх. Росица Митева; арх. Румен Йотов и арх. Евелина Цветкова; арх. Анастас Марчев, арх. Яна Радева и Димитър Инчев; арх. Мила Иванова, арх.Цветомир Павлов и арх. Мартин Бакърджиев.

2 поощрителни награди от по 500 лв. получиха проектите на арх.Даниела Ангелова и арх. Деница Атанасова, както и на арх. Константина Пехливанова.

Работилница в сутерена, амфитеатър, открити офисни пространства на втория етаж и павилиони отпред, незакриващи гледката към сградата, предвижда проектът "Творчески инкубатор-Космос". Отвор към "Гладстон", вътрешен двор, зала за спортни танци, малка конферентна зала, кафе-бар пък предвижда проектът на арх.Георги Шопов и инж. Васил Шопов. 

"Търсим символиката на пловдивските въдрожденски къщи", каза по време на обсъждането архитект Шопов.

Ажурна стена, която ще отдели сградата от улицата пък е основната идея в проекта на арх. Елена Стоева. В него се предвижда още сградата за запази обществените си функции, т.е. да привлича хората там и лятно кино, разположено на площадното пространство пред киното, без това да възпрепятства визуалния контакт към сградата. Архитектите уточниха, че зрителната зала се запазва като такава, като дава възможности за организиране на по-малки зали с вариации на брой места и големина на сцената.

Основната концепция на проекта на арх. Румен Йотов и арх. Евелина Цветкова е да се прекори обемът на съществуващата в момента кинозала и на нейно място да се изградят три нови-едната с 200 места, а другите две с по 50.

Припомняме, че предмет на конкурса е зоната на сградата на кино "Космос" и концепция за нейното вписване в градската среда, като запазването на публичния характер на зоната е задължително.

Проектите трябва да съхранят културния характер на средата, да анализират сградата и да преценят възможността й за вписване в общата съвременна интерпретация, която ще направят на тази среда. Те трябва да осигурят възможност за функционирането на зоната като модерен културен център или атрактивно място за градски живот за култура: официална или алтернативна, но жизнена, привличаща жителите на града като съучастници или съпреживяващи изкуство и култура.

Проектите трябва да дадат идеи за функцията на сградата при запазването й или да покажат друга градоустройствена концепция за изграждане на културно средище.

С реализирането на проекта "Кино "Космос - място за култура" Пловдив би имал още един довод за кандидатстване за Европейска столица на културата 2019. В контекста на европейските културни политики, той ще допринесе също за насърчаването на културата като творчески двигател за развитие на града, ще насърчи устойчивостта на културните събития и ще помогне за разкриването на нови културни пространства. Развитието на проекта ще насърчи и активната гражданска позиция по темата.


Виж коментарите (6)

Още по темата (120):
14.03.2024 Държавата отпусна 4 милиона лева за кино в Пловдив, което не работи от десетилетия
13.03.2024 Отлична новина за Пловдив и кино "Космос"
22.02.2024 Пак заговориха за ремонт на кино "Космос" и зоната около него
14.01.2024 Пловдивчани ги налегна носталгията за кино "Космос", повдигнаха отново въпроса за обновяването му
14.11.2023 Пламен Панов: Проектите за кино "Космос" и "Античният форум на Филипопол" трябва да се реализират през този мандат
18.10.2023 Пламен Панов: Кино "Космос" е ключов обект за последващото развитие на културния живот в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).