Асоциацията на пациентите за КОЦ Пловдив: Безпрецедентна атака

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:51 / 18.11.2016
5441
Позиция, изразена от Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели по повод случващото се в КОЦ - Пловдив. 

Уважаеми госпожи и господа,

В последните няколко седмици общественото пространство се нагнети до краен предел от безпрецедентна атака срещу КОЦ-Пловдив.

Напрежението ескалира ежедневно, а действията на здравните институции сякаш клонят към заличаването на здравното заведение от картата на организираната онкологична помощ в България.

Като пациентски лидер с дългогодишна практика и почтен партньор на здравните институции и медицинските специалисти се питам това ли е решението? Дали е правилно да се зачерква с едно движение здравно заведение с дълга история и актив от множество спасени животи? 

Каква би била ползата от заличаването на болнично заведение, обслужващо десетки хиляди пациенти от близо 40 общини и каква алтернатива се предлага на тези пациенти? Какво ще се случи с тези от тях, които са на активно лечение в момента? 

Можем ли да си позволим масово отстраняване на специалисти хирурзи и медицински онколози, които и без това в страната се броят на пръсти? Къде е позитивът от този показен масов линч в една система, която страда от недоимък на специалисти?

Задавам си тези въпроси и като гражданин, и като пациент на същото здравно заведение, чиито специалисти спасиха живота ми във времена, в които разполагаха с мизерни възможности за лечение на рак, в сравнение с днешните. 

Изненадана съм, че не бяха зададени в нито една от множеството полемики. Казаното и написано по темата кипи от гняв и желание за мъст, но дали те са добър генератор на правилни решения?

Винаги съм се отнасяла с уважение към българските здравни институции и често съм разчитала на тяхната контролна функция. Вярвам, че в тях работят и вземат решения мъдри хора, които съзнават залога на собствената си обективност. В този смисъл се надявам и очаквам справедливост, различна от тази в поговорката "заради една бълха да изгорим дивана".

Честно и справедливо би било ако има персонална вина, тя да бъде понесена от виновните. Но категорично не приемам атаката срещу цялото здравно заведение. Не приемам безотговорното разколебаване на пациентите дали са лекувани правилно, при положение, че не разполагат с отправна точка за преценка. 

Не приемам срещу рака да се борят специалисти, поставени в позиция да се отбраняват. Не приемам липсата на позиция от страна на професионалните и съсловни организации. Не приемам безмълвната подкрепа, когато истината е под заплаха.

Въпреки емоционалния си тон, искрено се надявам да бъда разбрана правилно! При доказани пропуски и грешки е редно виновниците да бъдат порицани и наказани. Персонално. Без компромиси и омаловажаване на факти. 

Но в обезличаването на екип от 300 души и обезсърчаването на десетки хиляди пациенти не намирам никаква справедливост. Общата отговорност обикновено прикрива личната безотговорност. 

Искрено се надявам това да не се случи на честните и порядъчни хора от екипа на КОЦ-Пловдив. Искрено се надявам и техните пациенти да бъдат защитени, а безопасността им и грижата за тях - гарантирани. Решението как да го постигнете е Ваше.

Евгения Александрова

Председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели


Виж коментарите (0)

Още по темата (194):
27.01.2023 Д-р Йорданова от КОЦ-Пловдив: Само когато лекарят и пациентът "играят" заедно, лечебните начинания са успешни
08.11.2022 Лекар от КОЦ-Пловдив за новия линеен ускорител: Лечението е абсолютно
безплатно
01.11.2022 Д-р Славея Измирлиева, КОЦ Пловдив: Прецизността на изчисленията с този скенер е много висока
14.10.2022 Д-р Измирлиева, онколог: Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване
27.09.2022 Новият линеен ускорител в КОЦ Пловдив - с нови планиращи системи за бързо започване на лечение
27.09.2022 КОЦ Пловдив вече разполага с линеен ускорител от последно поколение
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).