Архитекти от 6 континента се борят да обновят визията на пл. "Централен"

Автор: Мария Морунова
Коментари (5)
11:36 / 24.06.2014
4826
Рекордните 125 идейни проекта на участници от 41 държави и 6 континента са подадени за участие в международния конкурс за обновяване визията на пл. "Централен". Това обяви кметът Иван Тотев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. От тях ще трябва да се изберат трите най-добри.

"Гордост за нас е, че идеята за международен конкурс се прие добре от пловдивчани, както и по света чрез разгласяването по световни медии. Такъв конкурс не е правен може би през последите 40 години", коментира Тотев и категорично заяви, че намерението на общинското ръководство е да доведе конкурса до край.

Директорът на One Architeture Week Любомир Георгиев обясни, че има участници от България, Сърбия, Франция, Португалия, Великобритания, Испания, Турция, Италия, Гърция, Аржентина, Германия, Румъния, Канада, Индия, Белгия, Нидерландия, Албания, САЩ, Мексико, Русия, Бразилия, Македония, Армения, Колумбия, Япония, Индонезия, Перу, Хонконг, Република Южна Африка (РЮА), Боливия, Нова Зеландия, Иран, Египет, Уругвай, Босна и Херцеговина, Молдова, Австралия, Украйна, Чили, Израел и Дания. По думите му е лошо, че от България проектите са едва 23, което е по-малко от 20%. Това означава, че подобни конкурси трябва да има.

Георгиев поясни, че проектите се разглеждат от техническа комисия дали всички отговарят на изискванията на конкурса за допустимост. От утре до петък проектите ще бъдат разгледани от експертна комисия, а в събота и неделя ще бъдат разгледани и от международното жури на конкурса. В понеделник ще бъдат определени трите най-добри проектни предложения, които ще получат и парични награди. Класираният на пъро място ще получи 20 хил. лв. и по 10 хил. лв. за втория и третия.

След всички комисии трите предложения ще бъдат утвърдени от експертна комисия на община Пловдив, а след това и от ОбС. След това вече ще бъде обявена и обществена поръчка за избор на изпълнител на техническия проект.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)

Още по темата (324):
19.10.2023 Бизнесмени почерниха Пловдив, заведения на Главната и в "Капана" над
закона
11.10.2023 Заведение на Главната само осъзна грешката си
06.10.2023 Кафене загрози Главната в Пловдив. Позволи грубо погазване на Наредба
04.09.2023 Сложиха нова бариера в центъра на Пловдив
22.08.2023 Бариера ще спира безразборното влизане на коли в пешеходната част на "Отец Паисий"
13.08.2023 Пловдивчанин: Вечер е ад, шофьори си бият шамари, готови сме за
протести
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).