Арх. Николов: Нужен е повече контрол за опазването на Стария град

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:29 / 10.04.2012
2609
Липсата на контрол по спазването на наредбите за опазване на паметници на културата, е основният проблем с тези сгради. Това заяви председателят на Общинския съвет и пловдивското дружество на Съюза на архитектите Илко Николов. В интерес на истината още в миналия мандат община Пловдив направи опит да урегулира нещата, приемайки Наредба за принудително изпълнение на заповедите за поправяне, заздравяване на застрашените недвижимите културни ценности. За съжаление нормативната база е налице, но липсва контролът, допълни арх. Николов. По думите му или този, който трябва да извършва контрола, не си върши работата, или не знае по какъв начин да го прави.

Още преди години в качеството си на експерти ние сме изразили нашето мнение по въпроса. Нормативната база и сега е налице, но често тези законови промени следват някаква необяснима политическа логика, а не се използват опитът и експертизата на хората , които работят с тази материя. Получава се така, че се приема закон, който не работи ефективно, допълни председателят на пловдивските архитекти.

Според него решение за Стария град трябва да се търси в посока отделянето му като самостоятелна административна единица. Това би повишила ефективността при разрешаване на проблемите, защото цялата енергия и посока на действие ще бъдат концентрирани само върху Стария град. Естествено, за да се стигне до подобен ход, е нужно преди всичко да се вземе политическо решение, но дебатът по темата тепърва предстои, допълни председателят на ОбС.

Според него една от грешките, която е била направена преди години, когато част от сградите в Стария град са били дадени за стопанисване от "Пълдинтур инвест", е била, че общината тогава не изготвила План за управление на Стария град. В неговото изготвяне се крие разковничето за решаване на днешните проблеми там. Чрез него, от една страна, ще се решат проблемите около физическото поддържане на сградите, а от друга, ще се повиши качеството на туристическия продукт, който се предлага, обясни арх. Николов.

Не е нужно да се въвеждат допълнителни данъци за хората, живеещи в Стария град. Свикнали сме всички такива проблеми да ги решаваме чрез такси, но общината трябва да намери и други източници на финансиране, заяви Николов. Основната отговорност за поддръжката на сградите паметници на културата обаче трябва да бъде на самите собственици.

 

Виж коментарите (0)

Още по темата (214):
27.04.2024 Ще се проведе търг за бивш култов клуб на открито в Пловдив
16.03.2024 Историк: В Стария Пловдив пускаме огромни джипове, а в Дубровник са забранили куфарите с колелца
18.02.2024 Старият град е под блокада, пловдивчани пропищяха от автомобили
01.11.2023 Старият град блесна с ново осветление
15.10.2023 Ергенът Виктор по гащи в тв ефир
28.09.2023 След публикация на Plovdiv24.bg махнаха бетонираната кашпа в Стария
град
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).