Арх. Николов: "Красива Марица" за 80 млн.евро трябва да стане приоритет на новото управление!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (30)
07:00 / 30.01.2012
12013
С нелеката задача проектът "Красива Марица" да влезе в приоритетите на новото управление на Пловдив и да стане факт се е заел председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов. Пред репортер на Plovdiv24.bg той сподели, че смята днес да постави въпроса пред новото управление на града, тъй като при предишното такова проектът остана "замразен". "Ако "Красива Марица" не може да се включи в програмата за проектиране на Общината за тази година, ще настоявам това да стане през следващата", категоричен беше Николов. 

Още преди три години предприемачът инж. Димитър Язов, член на Бизнес експертния съвет /БЕС/, предупреди, че 80-те милиона евро от европейската програма "Джесика", които пловдивският бизнес спечели с концепцията си за "Красива Марица", могат да бъдат безвъзвратно изгубени заради безхаберието на Общинския съвет тогава.

През март 2009 г. БЕС предложи на общината да направят публично-частно партньорство чрез смесено акционерно дружество "Красива Марица - Пловдив" АД, в което тя да притежава 25 % от акциите. Междувременно бе организиран конкурс за млади архитекти за изготвянето на най-добър идеен проект "Красива Марица - новото лице на Пловдив". Няколко от идеите бяха откупени от БЕС и подложени на обществено обсъждане. Беше внесено и важно уточнение: 80-те милиона от "Джесика" са безвъзмездни, те ще отидат изцяло за реката, а останалите 70 милиона евро - за инфраструктурата около нея и нови мостове, бизнесмените ще търсят по други пътеки.

"Не стане ли публично-частното партньорство до края на годината, губим и тези пари. Стане ли, от "Джесика" ни възлагат и финансират работното проектиране. Не зная защо се мотаят. Ревнуват, че не е тяхна идеята ли? Колко проекта са направили те? Казали сме им, че общината няма да даде и една стотинка. Обещание и после - мълчание", коментира тогава пред Plovdiv24.bg инж. Язов.

Оказа се, че предложението не е внесено дори по комисиите в местния парламент заради липс

АНКЕТА:
Трябва ли "Красива Марица" да стане приоритет за пловдивските управници?

Да, грехота е да не се възползваме от природните дадености
Не, в момента трябва да има други приоритети

а на консенсус по въпроса. "Съветниците са толкова наплашени от публично-частното партньорство с Георги Гергов, заради което предшествениците им си навлякоха пловдивския гняв, че предпочитат да не залитат в опасни територии", коментираха "под сурдинка" някои от местните депутати. Въпреки обещанието на председателя на ОбС тогава Илко Илиев, предложението да бъде внесено до края на годината, това не се случи.

Сега съветник №1 арх. Илко Николов е решил да докара до край проекта. Той явно ще разчита на разбиране и подкрепа от новото управление на града, предвид добрите отношения между коалицията, от която беше подкрепен на изминалите избори, и ГЕРБ. Припомняме, че тъкмо ГЕРБ издигна кандидатурата на арх. Николов за председател на ОбС, а преди това той беше кандидатът за кмет на Пловдив от "Синята коалиция".

Plovdiv24.bg ще продължи да следи изпълнението на проекта. Вижте цялата хронология по темата.


Виж коментарите (30)

Още по темата (18):
06.02.2012 Замразяват "Красива Марица" заради липса на пари?
08.11.2011 Съветник номер 1 се заема с "Красива Марица"
12.11.2010 Проект за 2 млн. лв. се размина на косъм от изпускане на крайния срок
15.06.2010 "Красива Марица" във фризера, чака други управляващи
05.06.2010 Правят Марица плавателна край Пазарджик
11.02.2010 Пловдивски инженер с визия за облагородяването на Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).