ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Античният стадион в Пловдив с най-голям шанс за европейски грант
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:57 / 09.08.2008Коментари (0)3525
©
Само 40 от общо 264-те подадени проектни предложения получиха национално одобрение за кандидатстване по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). По международната програма трите страни донори: Кралство Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн, ще предоставят на България грантове за общо 21.5 млн. евро, разпределени в четири приоритетни области. Допустимият размер на безвъзмездната помощ е 85% с 15% национално съфинансиране.

На 24 юли Комитетът за наблюдение по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (КН на ЕИП) единодушно одобри списъка с проектни предложения, избрани от четирите комисии за оценка. В състава на органа участват представители на Министерството на финансите като Национално звено за контакт и Централен съкровищен орган, ресорните министерства съгласно приоритетите на програмата, социално-икономическите партньори и неправителствени организации. Като наблюдатели са включени одитният орган, Службата на финансовия механизъм на ЕИП, управляващата фирма на Норвежката програма за сътрудничество и посолството на Кралство Норвегия в България. Окончателното решение кои проекти ще получат финансиране ще бъде взето от Службата на Финансовия механизъм на ЕИП в Брюксел.
Най-голям индикативен бюджет от ЕИП - 5 145 561 евро, е предвиден за проекти в сферата на опазване на околната среда. По тази мярка са подадени 84 предложения на обща стойност 87 377 078 евро, одобрени са десет, като от тях най-голям брой точки е събрал проектът на община Бургас за изграждане на мобилна лаборатория за интегрирано управление и мониторинг на качеството на въздуха в града.
По приоритетна област 2 "Развитие на човешките ресурси" европейското финансиране е в размер на 3 430 374 евро. Кандидатствали са 27 потенциални бенефициента, от които са избрани девет. На първо място е класиран проектът на община Любимец за въвеждане на географска информационна система.
По приоритетна област 3 "Здравеопазване и грижа за децата" с индикативен бюджет 4 287 968 евро са участвали 89 проекта, а 11 продължават надпреварата.

Десет от общо 64 проектни предложения са одобрени по четвъртата приоритетна област - "Опазване на европейското културно наследство", за която ЕИП предвижда 4 287 968 евро. Най-високо оцененият проект, който е събрал и най-много точки сред 40-те одобрени, е "Античният стадион на Филипополис - опазване, рехабилитация и градско обновяване", внесен от Областна администрация - Пловдив, в партньорство с община Пловдив, Асоциацията за културен туризъм с председател проф. арх. Тодор Кръстев и Норвежкия директорат за културно наследство.

Проектът е на стойност 896 825 евро и ще бъде пилотна реализация на залегналата в Общия устройствен план на Пловдив стратегия за създаване на Подземен музей на Филипопол. В него се предлага със средствата на градския дизайн да бъде изявена скритата структура на Античния стадион. Разкритите части на площада ще се отворят много по-активно за публиката, включително и за лица в неравностойно положение. Подземното пространство ще се експонира и усвои за презентационен център, а базарът на художниците ще се реорганизира. За пръв път ще бъде приложена мултимедийна технология, която ще представи археологическото богатство чрез 3D модели, като осъществи виртуална връзка между откритата градска среда, подземните археологически пространства и музейните ценности. Във връзка с изпълнението на проекта се предвижда функциониране на норвежко-български център за градска археология, за обмен на опит и комплексно обучение на студенти и млади специалисти.

Сред одобрените проекти обаче не попадна другият пловдивски проект с културно-историческа значимост - консервация и реставрация на крепостен комплекс "Небет тепе" в Архитектурно-историческия резерват "Старинен Пловдив" на стойност 500 хил. евро.

Източник: в."Строителство градът"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: