ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Адвокатът на Боскос: Клиентът ми се притеснява от истерията срещу него
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:37 / 17.07.2014Коментари (27)8855
© Plovdiv24.bg
Гръцкият студент по фармация в Пловдив Христос Боскос и Васил Калев, обвинени за трагедията с прегазената ученичка Катерина Матеева, могат да се разминат само глоба от 1000 до 5000 лева и лишаване от шофьорска книжка за определен срок. Районната прокуратура обмисля да внесе в съда предложение за освобождаването им от наказателна отговорност.

"Двамата водачи не са осъждани, а престъплението им е по непредпазливост", обясни говорителят на прокуратурата Атанас Илиев. 

Размерът на паричната санкция и отнемането на свидетелството за управление ще зависят от тежестта на нарушенията, извършени от шофьорите.

Чужденецът е минал със спортния си нисан на червено на кръстовището на ул. "Победа" и "Полк. Сава Муткуров". Карал е с 98 км/ч. Последвал страничен сблъсък с мерцедеса на пловдивчанина Васил Калев, след което колата на Боскос се качила на тротоара и помела 16-годишната Катерина Матеева.

Автотехническата експертиза сочи, че водачът на второто возило е съпричастен за инцидента. Той е навлязъл в кръстовището на жълт светофар и при ляв завой не се е съобразил с всички условия на пътната обстановка, така че да може да намали или спре след възникване на опасност, твърдят вещите лица.

Жълтият нисан Христос Боскос се качил върху тротоара, помлял момичето и потрошил спирката. Бащата на потрошеното момиче - Илиан Матеев, е потресен от факта, че виновниците могат да се отърват с минимални наказания.

"Животът на единственото ми дете 2 пъти беше на карта - при катастрофата и по време на двойната операция на краката. Предстоят ѝ още сериозни хирургични интервенции. Глоба ли трябва да е възмездието за всичките ѝ страдания?", възмущава се Матеев.

На 19 май дъщеря му се връщала от занятия заедно с три съученички. Деветокласничката от Руската езикова гимназия слязла от автобуса пред моста на Герджика. Трябвало само да пресече пешеходната пътека и след няколко минути да се прибере у дома. Приятелките ѝ продължили, но рейсът изминал само двайсетина метра, когато се чул трясък. Тийнейджърките се обърнали и с ужас видели жълт нисан, забит в спирката на градския транспорт.

"Момичетата толкова са се паникьосали, че даже не се сетили да кажат на шофьора на автобуса да спре. Слезли след моста и започнали да тичат обратно към предишната спирка, където се разделили с Катя", разказва Матеев. 

В първия момент не успели да я открият, тъй като там се бил събрал много народ. После забелязали, че Кари, както я наричат, лежи на платното. Била в съзнание, дори се опитала да стане, но краката ѝ били изметнати и усукани встрани. Някаква жена намерила мобилния ѝ телефон и се обадила на майка ѝ.

"15 минути преди нещастието бях минал с колата оттам. Изтръпнах, когато съпругата ми звънна: "Идвай бързо, че блъснаха Катя", спомня си бащата. 

Стресът бил толкова голям, че в началото не разбрал къде точно е станало.

Матеев, който е преподавател в езиков център, не помни как е стигнал до местопроизшествието. После се молил с часове в болницата да спасят детето му. Кери била със строшени бедра, с черепно-мозъчна травма и счупени други кости по тялото. 

Пет часа продължила операцията на краката. На левия е сложен пирон, а на десния, който е буквално надробен - плака. От очевидци бащата разбрал, че след като Христос Боскос прегазил Катя, надянал качулката на главата си, седнал на тротоара и не мръднал оттам дълго време.

23-годишният Боскос е карал с 98 км/ ч, преди да връхлети върху Катерина, сочи автотехническата експертиза.

"Въобще не се е заинтересувал в какво състояние е дъщеря ми", казва родителят. 

Той смята, че 23-годишният гръцки студент по фармация е внесъл 1000 лева дарение по благотворителната сметка на Катерина по съвет на адвоката си, а не по своя инициатива.

Матеев е дълбоко признателен на учениците и фирмите от Пловдив, които досега са събрали около 13 000 лв., за да подпомогнат рехабилитацията на Кари. Бащата е категоричен, че вина за джигитите на пътя има и законодателството ни, тъй като липсва превенция.

"Христос Боскос има 5 акта за превишена скорост. Аз лично не мога да си обясня как един човек ще кара толкова пъти по този начин и само ще му се налагат глоби. Нека при първо подобно нарушение да има парична санкция, но за второ да му се отнема правоспособността за три месеца, при трето - за година", посочва бащата.

Адвокатът на семейството Татяна Каменова смята, че досъдебното производство не е изяснено от фактическа и правна страна. Досега са били направени две съдебно-медицински експертизи за установяване на телесните повреди на Катерина. 

Те обаче са изготвени само въз основа на събраната документация по делото. Преглед на детето не е извършен, не е взето предвид и досието му в университетската болница "Свети Георги", където лечението продължва.

"Напълно е възможно налице да е не средна, а тежка телесна повреда. Не е ясно дали момичето ще се възстанови и дали няма да настъпи осакатяване", аргументира се адвокат Каменова.

Лекарите се опасяват, че от спукания череп ученичката може да има впоследствие постоянно главоболие и дезориентация. Счупването на кости в таза също крие риск от усложнения. По тази причина юристката е поискала пред прокуратурата да се удължи срокът на делото, като се назначи допълнителна комплексна съдебно-медицинска експертиза. Прокуратурата е уважила искането.

Според Каменова не е проведено и никакво разследване във връзка с чл. 216 от НК за унищожаване или повреждане на чуждо имущество. Текстът предвижда до 5 г. лишаване от свобода. В конкретния случай е потрошена автобусната спирка, има повреди и по колите на Боскос и Калев и още един автомобил. Обвинителите са се съгласили, че трябва да се извърши оценъчна експертиза на щетите.

"Ако се окаже, че на Катерина е нанесена тежка телесна повреда или бъде повдигнато още едно обвинение за увреждане на чуждо имущество, извършителят не може да бъде освободен от наказателна отговорност", уточнява юристката.

Защитникът на Христос Боскос - адвокат Георги Кутрянски, заяви, че клиентът му в момента е в Гърция, но ще пристигне в България веднага щом го призоват. Студентът няма забрана да напуска страната. Длъжен е единствено да уведоми прокуратурата къде ще пребивава.

"Той дълбоко съжалява за случилото се и признава вината си. Не е отишъл да види пострадалото момиче в болницата, защото се притеснява от истерията срещу него в интернет. Не знае как ще реагират родителите", обясни Кутрянски. 

По думите му във фаталния ден Боскос закъснявал за лекции, затова карал бързо.

42-годишният Васил Калев, обвинен в съпричиняване на средната телесна повреда на ученичката, е отказал да даде обяснения, информираха от прокуратурата.

Пострадалото момиче в момента е на рехабилитация в пловдивска болница. Опитва се да стъпва само с единия крак, защото раздробените кости на другия още не са зараснали.

Медиците коментират, че най-рано след 6 месеца или година може да ѝ се направи операция за сваляне на пироните. От трагедията Кари помни единствено връхлитащата я кола на Боскос и после събралите се около нея хора. Момичето се опитва да преодолее преживения кошмар с помощта на психолог, родителите и приятелите си. До нея неотлъчно е майка ѝ Поля.

Катя е успяла да завърши учебната година, тъй като преди инцидента е имала достатъчно оценки за оформяне на срока.

"Сега си мечтае да проходи, за да направим двамата заедно излет в Родопите", казва баща ѝ.



Източник: в. "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 88
21.05.2018 »
28.03.2018 »
28.03.2018 »
23.06.2017 »
17.11.2016 »
24.10.2016 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ами то си е за притеснение но нали адвокатчето тря да се нагуши
+2
 
 
Минал на червено, скоростта е 98км/ч, осакатява момиче, имал 5 акта за превишена скорост, а наказанието за това е глоба от 1000 до 5000лв и отнемане на книжката за определен период! - Вие добре ли сте, г-да съдии?
+3
 
 
ако БЪЛГАРИН беше направил това във гърция до сега вече да е започнал да излежава тежка присъда
+1
 
 
гръцката мастия право в пандиза и всичко е ОК
+5
 
 
Този БОКЛУК заслужава въже .а адвокатът му в затвора !
+1
 
 
АКО се окаже че има ТЕЖКА ТЕЛЕСНА повреда... значи ако се строшат краката на взелите подкупи за да говорят и пишат тъпотии ... е лека повреда исамо глоба... хм...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 17.07.2014 г.
+2
 
 
Атанас Илиев. Повторете им имената. На всички подкупни копел..а. Нека всички ги научат. Напишете и името на съдията. Нека хората го знаят,защото утре и той ще си покаже,че е взел подкупчето като го пусне с минимално наказание този византиец.
+1
 
 
затвора няма да му помогне да разбере какво е да те премайат така4е око за око крака за крака
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: