Адвокат Михаил Екимджиев съди Пловдивския окръжен съд

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:50 / 11.04.2013
4517
Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" внесе иск срещу Пловдивския окръжен съд заради забавено разглеждане на дело за прекомерното замърсяване на въздуха в града.

Искът е внесен в Пловдивския районен съд по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Нормативният акт дава право на обезщетения при установено нарушение на правото за разглеждане на делото в разумен срок.

На 12 септември 2011 г. Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", оглавявана от адвокат Михаил Екимджиев, внася колективен иск в Пловдивския окръжен съд срещу кметството и местната екоинспекция. Той се основава на данни, според които в периода 2007-2011 г. Пловдив е с най-лошо качество на въздуха в Европа по показателя концентрация на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона.

Според фондацията община Пловдив и РИОСВ - Пловдив не са предприели мерки по контрол на замърсителите на територията на Пловдив и заради това замърсяването става все по-голямо с всяка изминала година.

Пловдивският окръжен съд на два пъти отказва да образува дело и иска уточнения от фондацията в исковата молба. Ищците настояват и за отвод на съдията заради съмнения в неговата безпристрастност, той отхвърля настояването им и прекратява делото в средата на ноември. Два месеца по-късно Пловдивският апелативен съд съд отменя това решение и възобновява производството по иска.

Делото започва на 31 май 2012 година, провеждат се няколко заседания и се приемат експертизи. През ноември обаче, над година и два месеца след внасянето на иска, съдия Мария Златанова си прави отвод. Четири месеца по-късно делото още не е насрочено, защото всички съдии, на които се е паднало, са си направили отвод.

Асоциация за европейска интеграция и човешки права настоява за 1000 лева обезщетения от Пловдивския окръжен съд за забавяне на делото. То престоява вече година и половина в съда, а по него са проведени едва две заседания. Страните по делото не са виновни за забавата, уточняват жалбоподателите.

Източник: ПОТВ


Виж коментарите (2)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).