30 общини правят летище "Пловдив" южната врата на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
15:50 / 20.01.2010
6239
Фонд за летище "Пловдив" - южната врата на България, като сдружение с нестопанска цел ще учредяват около 30 общини от Пловдивска и Смолянска област. За това се договориха на състоялата се на летището поредна среща областният управител Иван Тотев и представители на общините Пловдив, "Родопи", Хисар, Чепеларе, а асеновградският кмет Христо Грудев донесе вестта, че ще се включат и всички 21 членове на Сдружението на родопските общини.

"Досега в страната няма подобен аналог. Когато толкова общини застават зад развитието на летището, исканията ни пред правителството ще имат много по-голяма тежест. Ще настояваме за 50-процентно намаление на летищните такси за поне двегодишен срок. Ще търся личното съдействие на премиера Бойко Борисов", коментира Тотев за Plovdiv24.bg

"Решихме всяка община да влезе във фонда с по 50 стотинки на жител. За Пловдив сумата ще е около 190 хиляди лева. Това ще бъде споделяне на риска за авиокомпаниите, които ще открият редовни полети до Пловдив", съобщи главният секретар на общината Борислав Инчев, който заедно със заместник-кмета по културата и туризма Петя Гогова присъства от пловдивска страна на срещата, пред нашия репортер.

"По този начин ще популяризираме целия регион като туристическа дестинация. Срещу нашето участие във фонда ще получим безплатна реклама от авиокомпаниите. Обмисляме варианти за продажбата на билети в пакети, които например да включват посещението на музеи и исторически забележителности. Надяваме се това да увеличи туристическия поток в Пловдив", разказа Гогова.

Според Тотев, макар и да няма море, в региона има много привлекателни природни, културни и исторически забележителности, както и курорти на високо ниво, но те са непознати за чуждестранните туристи, а летището може да отвори вратата пред тях. 

Още на първите възможни общински сесии всеки от бъдещите участници във фонда ще внесе предложението за гласуване, след което ще стане и официалното му учредяване.

Виж коментарите (13)

Още по темата (471):
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).