ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
1 млн. лева на вятъра заради приумицата на Общината за пробив при Водната палата
Автор: Данислава Вълкова 10:32 / 06.07.2023Коментари (4)6142
© Plovdiv24.bg
Сериозна глоба ще отнесе община Пловдив заради управленското решение за изграждане на пробив до Водната палата, разбра Plovdiv24.bg. Санкцията е наложена от Управляващия орган по проекта за облагородяване на зоната около река Марица, ремонта на булеварда и т.н., който е по оперативна програма “Региони в растеж" (2014-2020).

Както вече Plovdiv24.bg съобщи информацията бе оповестена от общински съветници, след като в администрацията на Общинския съвет е постъпило искане от кмета Здравко Димитров за осигуряване средства за заплащане на наложена финансова корекция.

Припомняме, че в края на лятото на миналата година Димитров стартира проекта по изграждане на подземното съоръжение, след като бе гласуван заем от 40 милиона лева, 10 от които за пробива. Въпреки знанието си, че ще бъде глобен от Управляващия орган за проекта за благоустрояване на зоната около река Марица, той стартира другия проект по изграждането на пробива. 

След намесата на гражданите на Пловдив и подаден сигнал до Управляващия орган на проекта, РДНСК, Прокуратурата, Омбудсмана Диана Ковачева за нередности по проекта и поредица от протести, то той бе спрян с акт 10 на РДНСК от 26 октомври 2022 г.. Последва окончателно решение на Общинския съвет в края на годината и в началото на тази - за преразпределение на средствата.

След направени проверки документално и на място от Управляващия орган са установили редица нередности от Община Пловдив в лицето на кмета Здравко Димитров, свързани с неспазване на европейски директиви и с това, че докато все още единият проект по облагородяването на зоната не е приключил документално (официално това става на 13 април 2022 г.), то на 8 април 2022 г., е открита обществена поръчка за инженеринг на пробива в пълното съзнание, че глобата няма как да се размине. Според информацията от Управляващия орган бенефициентът в лицето на Община Пловдив е трябвало да поддържа обекта пет години - до , а срокът за устойчивост е до 24 април 2027 г., а не да го разрушава, както всъщност направи.

Установените нередности са за това, че публичните пространства са за обекти и зони, рехабилитирани по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. , а сега  са станали обект на интервенция и по проект: "Пробив на водна палата". Проблемът е, че благоустрояването на първия обект е направено със средства на оперативна програма и не може да се правят строително-ремонтни дейности освен ако това не е извънредно или наложително.

Първоначално наложената санкцията можеше да бъде в размер на 541 182 лева, но след общественото недоволство, решението на Общинския съвет за спиране на проекта, както и възстановяване на разрушеното, сумата стана по-малка - 70 788 лева. Макар и редуцирана в пъти, тя все пак не е малка, като се има предвид, че това са средствата на пловдивчани.

Друга нередност, която се посочва, е, че проектът не е съгласуван с НИНКН и няма окончателно решение на Института, тъй като етап 2 от проекта предвиждаше намеса откъм Хуманитарната гимназия, която е със статут на паметник на културата.

Понеже някои хора имат къса памет:

Припомняме - обществено обсъждане по самия проект нямаше, а такова беше организирано само за вземане на заема от ДЗЗД “Фонд за устойчиви градове" и това кои обекти да бъдат включени в проекта. Впоследствие отново след обществен натиск обсъждане беше проведено в началото на декември 2022 г., чак след спирането на строителните дейности.

Припомняме, че експерти от Европейския център за транспортни политики направиха обстоен анализ на кръстовищата наблизо и установиха, че пробивът при Водната палата няма да реши проблема с трафика, а само ще го измести със 100 метра в посока Чифте баня.

Припомняме, че при затварянето на кръговото кръстовище, трафикът от автомобили беше по целия булевард - от кръстовището с Баня Старинна до кръговото на Панаира, а водачите на автомобили бяха лишени от ляв завой. 

Припомняме, че до ден днешен кметът Здравко Димитров се отнася пренебрежително към хората, които се разбунтуваха срещу проекта при Водната палата, а самият той си позволи да ги обижда. 

Днес разрушенията вече са възстановени или част от тях - тротоарът и паркингът са на лице. Не така стои въпросът с красивия фонтан, велоалеята и осветлението, с които има проблеми по възстановяването. За едното няма специалисти в общината, за да го монтират, а асфалтовите бази отказват да осигурят такива малки количества червен асфалт.

Предложението на кмета Здравко Димитров по осигуряване на финансирането ще се гледа на следващата сесия на общинския съвет и към него е прикрепено сериозно писмо от Управляващия орган орган на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020.

Дали е далновидно решението за старта на пробива при Водната палата е видно от резултатите, които днес са на лице. Освен санкцията от 70 788 лева нереализираната идея на кмета Здравко Димитров за пробива струва още 700 000 лева, изплатени към фирма “Иса 2000" за ремонта и проекта, както и допълнителни 250 000 лева за възстановяване на разкопаното,  дадени на район “Централен".

Така стартиралият без каквато и да е необходимост и спешност проект общо ни струва 1 020 000 лева.

И 1 лев е много, защото това са публични средства, парите на пловдивчани, които можеха да бъдат дадени на доста по-полезни неща, а не на вятъра.


Още по темата: общо новини по темата: 264
13.07.2023 »
11.07.2023 »
07.07.2023 »
05.07.2023 »
23.05.2023 »
14.04.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Ако за тази глоба не влезе в затвора, ще е най-голямата кражба на Пловдив, поне за век назад. Няма гражданско общество, да се закара в съда и ако някой корумпиран съдия го оправдае да се метне въжето на дърво като във Франция
+6
 
 
По Байтошово време за това вкарваха в ЗАТВОРА !!!!
+7
 
 
"Сериозна глоба ще отнесе община Пловдив заради управленското решение". "И 1 лев е много, защото това са публични средства, парите на пловдивчани, които можеха да бъдат дадени на доста по-полезни неща, а не на вятъра." Не сте прави! Некомпетентните управленски решения подлежат на контрол от прокуратурата и отговорността за тях е индивидуална на подписалия решението! Хайде сега прокуратурата да подхване бившия след няколко месеца кмет! Глоба и затвор се полага за некомпететнти решения Ами ако са били с умисъл!
+4
 
 
Не са на вятъра питайте ги колко прибраха, не им пука че правят само разруха и нищо не се свършва до край. За парите които взимат им отпускат за тези проекти трябва града да беше на най-високо ниво. Милионите които се отпускат за 1 улица първо че това са адски много пари и ремонта струва няколко пъти по-малко, второ много ама много се краде по-всевъзможни начини! Трето даже и не завършват ремонтите за които са взели 5-6 пъти повече от колкото струва а всичко е заебава и до там, важното е да се отпуснат парите и да се разкеши там къде трябва пък после може нищо да не се прави. Ако съм в грешка нека някой ме поправи, нека да видим за толкова години какво стана с брезовско шосе, рогошко шосе, голямоконарско шосе, даме груев, кукленско шосе, водни палати, пробив централна гара, модър царевец и още десетки улици... Стотици милиони дадени окрадени и минали години дето не могат да направят 100 метра път срамота! Вярвате ли още в чудеса, управа и община? Мислите ли че на някой му пука че движението е кошмарно, че всичко е дупки затворени пътища и проблеми. А това е само инфраструктурата да не говорим за всичко останало... Всички проблеми са решени сега общината ще прави пейки за кърмене струващи 200-300лв. дъски и те взимат по 3500 за пейка добре ли е? Взеха китайски косачки за 38 хиляди лева общо писаха 3000 хиляди. Разрухата продължава и няма оправия, даже вече не е нито за ядосване нито е смешно то направо е трагично. Няма наяждане имоти и автомобили за милиони банковите сметки и дюшеците приливат но не пускат кокала искат още и още!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: