Зеленски пред Радата: Западът спря да се бои от Русия благодарение на Украйна, ще възстановим територията си

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
17:30 / 28.12.2022
2069
Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи ежегодното си обръщение пред Върховната рада, където обобщи резултатите от годината, предава УНИАН.

Както отбеляза народният депутат от "Глас" Ярослав Железняк, освен президента в залата са били правителството в пълен състав, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, чуждестранни дипломати, военни, членове на семействата на загинали войници.

Речта на президента продължи 52 минути. В обръщението Зеленски подчертава, че Западът е престанал да се страхува от Русия, защото Украйна се е превърнала в един от лидерите на свободния свят. Според Зеленски именно Украйна е помогнала на Запада да намери себе си отново.

Държавният глава обеща да освободи всички украински затворници, станали пленници на Русия. От началото на войната Украйна вече е върнала 1456 души. Зеленски добави още, че Украйна ще възстанови своята териториална цялост, а в това ще й помогне нейният собствен мощен военно-промишлен комплекс.

Зеленски припомни плана за възстановяване на Украйна, който трябва да бъде най-големият икономически проект в Европа в следвоенния период.

"В Черно море има по-малко флагмани, а един скандален мост все повече работи за "изход“... ако изобщо работи“, с тези думи Зеленски описа Кримския мост.

Украйна ще развива отношенията със страните от Африка и Юга в името на продоволствената сигурност, а също така ще стане лидер в изграждането на зелена енергия, подчерта Зеленски.

Президентът на Украйна отбеляза и ролята на Нидерландия, която помага Русия да бъде изправена пред съда за военни престъпления.

По-рано Зеленски каза, че 2023 г. ще бъде решаваща на фронтовата линия в конфликта с Русия. Той каза още, че световната общност е приела много положително формулата за мир на Киев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).