ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Започва масова ваксинация срещу малария
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:15 / 07.10.2021Коментари (0)1218
©
Става твърде бавно, но все пак става. Децата в Африка ще бъдат ваксинирани с единствената засега одобрена ваксина срещу малария, съобщава "Свободна Европа". В сряда Световната здравна организация (СЗО) одобри препарата и масовата му употреба може да започне.

Ваксината ще може да предпази само до 30% от тежко протичане на болестта, но колкото и малък да изглежда този процент, той се равнява на живот за десетки хиляди.

През 2019 маларията е отнела живота на 386 000 жители на Африка. 260 000 от тях са били деца.

Маларията е инфекциозно заболяване, причинено от паразити и разпространявано чрез ухапване от комари. В началото на 20-и век то съществува и в Европа, днес 94% от всички случаи на малария в света са регистрирани в Африка.

Симптомите на болестта са втрисане, повръщане, висока температура и изпотяване, които протичат в рамките на повтарящи се маларийни пристъпи. Децата под 5-годишна възраст са най-уязвими и смъртните случаи от малария са най-често срещани сред тях.

Масово използваните предпазни средства са три - лекарство, което би могло да убие паразита, мрежи за комари и препарати против ухапвания.

Хората успяват да създадат имунитет срещу маларията само след дълги години на повторни преболедувания. Но дори и тогава имунитетът намалява само рисковете от тежко протичане на случаите.

Паразитите на маларията са повече от сто. Единствената ваксина, която съществува в момента, се бори само с един от тях - Plasmodium falciparum. Той е и най-смъртоносният и най-разпространеният в Африка.

Ваксината RTS,S, известна с търговското си име Mosquirix, беше одобрена от европейския регулатор през юли 2015 г. Това беше предшествано от десетилетия на неуспешни опити да се създаде подобен медикамент. В началото на 21-и век започнаха клинични изпитания на препарата в седем африкански държави.

През 2016 г. СЗО започна пилотно да имунизира деца в три страни на континента - Малави, Гана и Кения. Това включи доставката на 2,3 млн. дози.

Mosquirix се прилага четирикратно, за да е завършен имунизационният цикъл.

"Това е ваксина, разработена в Африка от африкански учени, и ние много се гордеем с това", каза в сряда Тедрос Гебрейесус, генералният директор на СЗО. Той определи деня като исторически.

Медикаментът е максимално ефикасен, ако се прилагат и други две предпазни средства - пръскането против комари и използването на мрежи.

Ваксината Mosquirix е разработена от британската GlaxoSmithKline, която се е ангажирала с производството на 15 млн. дози годишно до 2028 г. Те се добавят към вече дарените на СЗО 10 млн. дози. Цените, определени от компанията, са производствената цена, увеличена с до 5%.

Изследване на пазара, цитирано от Ройтерс, сочи, че за да се обхванат децата от рисковите страни в Африка до 2030 г., ще бъдат необходими от 50 до 110 млн. дози годишно. Това е и най-трудната част в осъществяването на целия план, защото ваксините са предвидени за най-бедните райони в света.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: