ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Ужасяващи неща в САЩ, които са били нормални преди 100 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:42 / 15.09.2020Коментари (0)13035
©
Днес хората в Америка се ужасяват от много неща и не биха ги допуснали в ежедневието си заради хуманното отношение към останалите или заради общото добруване. Но преди 100 години е имало нормални за тогавашното общество гледки, от които днес ни побиват тръпки, пише bg-voice.com

1. Детският труд е бил навсякъде

През по-голямата част от историята новороденото бебе обикновено се е считало като бъдещ работник и част от застрахователната полица за старост. Очаквало се е децата да работят от най-ранна възраст, помагайки във семейната ферма, домакинството или бизнеса. Към началото на 20-ти век, докато икономиката еволюира и урбанизацията продължава, децата са наети в голямо разнообразие от индустрии и занаяти.

Американското бюро по труда и статистиката проследява тези неща и казва, че в допълнение към традиционния селскостопански труд, преди 100 години децата от селските райони също са били заети в добива на полезни изкопаеми (добив, разбиване и изтегляне на въглища). В крайбрежните градове те ловели риба или да консервирали стриди. В градовете децата били наети в мелници и фабрики, като правели всичко – от стъклени изделия до текстил, кухненски съдове и пури. някои от тях били наемани като куриери, шофьори или чистачи.

2. Публичните екзекуции били събития с голяма посещаемост

През цялата си история в Съединените щати са екзекутирани около 15 000 души. Подобно на повечето страни и култури, смъртното наказание често е било публичен спектакъл. На последната публична екзекуция в страната са присъствали около 20 000 души, очаровани от факта, че екзекутиращият шериф е жена.

3. Улиците на градовете са били покрити с животински екскременти и умрели животни

През 19 век градовете все още се индустриализират и разрастват, така че към зората на 20-ти век метрополиси като Ню Йорк все още зависят от стотици хиляди коне за доставка и транспорт.

Не би било необичайно преди 100 години да видим кози, патици, прасета или крави, които се разхождат из градовете в края на 19 и началото на 20 век. Понякога тези животни или конете, от които зависят всички, умират по улиците и трябва да бъдат изринати. Транспортирането на труп от неколкостотин килограма обаче е трудно и понякога телата на умрелите животни били оставяни да се разлагат за известно време, за стане товаренето им по-лесно. Заради разложените трупове на животни се носела зловонна миризма.

Друг проблем бил с миризмата от конски екскременти. Конят може да остави на пътя между 15 и 35 килограма тор всеки ден, както и 4 литра урина. Някои смятат че автомобилите и асфалтът са създадени, за да сложат край на епохата на коня. Но някои историци смятат, че причината за появата им е търсенето на отговор за "Голямата криза с конския тор“.

4. Пиявиците са били използвани за лечение на болести

Датирайки от Египет преди около 3000 години, кръвопускането е медицинска процедура на древните култури по целия свят. Пиявиците често са били използвани в това отношение по различни причини.

Въпреки че лечението с пиявици на практика е изчезнала до средата на 20-ти век, тя останала като народно лекарство в някои места в Щатите. Пиявицата дори преживява възраждане в медицински кръгове през 21-ви век. Днес лекарите и медицинските изследователи използват пиявици, за да тестват и лекуват всичко – от рак до остеоартрит.

5. Маршовете на Ку-клус-клан са били нормални

Ку-клукс-клан движението било толкова добре приета част от американското общество, че то публично спонсорирало фестивали, семейни събирания и състезания за красиви бебета. То дори било домакини на сватби и кръщенета. Освен това честите Ку-клукс-клан маршове били нормална част от ежедневието.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: