ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Турция напада кюрдите в Сирия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:17 / 09.10.2019Коментари (0)3960
©
Турция е нанесла удари от въздуха срещу щаб на кюрдски отряди в североизточната сирийска провинция Ал Хасеке, предаде агенция БГНЕС. По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че американските войници в района на предстоящата офанзива вече са се изтеглили. Кюрдските отряди казаха, че американците не са спазили договорката си с тях, постигната докато бяха съюзници в Сирия.

"Турски самолети са бомбардирали щаба на кюрдските сили в околностите на град Ал Маликия в провинция Ал Хасеке", съобщи ливанската телевизия Ал Маяден. Все още няма потвърждение на ударите от турска страна, нито данни за жертви.

Същевременно държавната сирийска телевизия съобщи, че турски самолети са ударили позиции на кюрдските милиции край село в покрайнините на Ал Маликия.

Турската артилерия е обстрелвала снощи позиции на кюрдски формирования, влизащи в състава на Сирийските демократични сили (СДС) в северната част на провинция Ракка, информира сирийското радио Шам-ФМ.Обстрелвани са били кюрдски позиции на изток от град Тал Абяд. Засега няма информация за жертви и ранени кюрдски бойци, посочва радиото. По данни на телевизия Ал Хадас авиоудари са били нанесени и по гранична местност между Сирия и Ирак, при които са били разрушени два моста.

Въпреки заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че ще разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме действия в Сирия, турската армия продължава да прехвърля бойна техника и командоси към сирийската граница за евентуална сухопътна задгранична операция, предаде БТА.

Конвой от около 100 бронирани коли са били прехвърлени към граничните поделения в района на Хатай. Командоси от специалните части също са били разположени по границата. Турската армия е в готовност и очаква заповед за предприемане на операция в Сирия на изток срещу кюрдските терористи, съобщават турските медии.

Днес в турския Меджлис ще бъде внесено предложение за удължаване с още една година мандата на турската армия за трансгранични операции, което се очаква да бъде одобрено с гласовете на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и нейния съюзник Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели.

Присъствието на Турция в Сирия е само "временно" и Анкара уважава "териториалната цялост" на Сирия, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в разговор с иранския си колега Джавад Зариф в понеделник, информира Ruptly.

Арабистът проф. Владимир Чуков коментира турските удари в Сирия в предаването "Здравей, България" по NOVA. "Турция обикновено казва, че никога не окупира чужди територии, но общо взето като влезе не бърза да излиза", заяви той.

"Това, което не желае Турция е да се създаде независима кюрдска държава и нещо повече, видяхме от трибуната на ООН Ердоган изнесе едни схеми и скици и как смята да върне 2 млн. сирийски бежанци от Турция в Сирия", обясни Чуков.

Той е категоричен, че ще има промяна на политическата карта в региона. По думите му след победата на опозицията на изборите в югоизточната ни съседка, темата за бежанците е станала основна в турския политически дневен ред.

"Най-вероятно през 2023 г. опозицията ще атакува Ердоган заради сирийските бежанци. Затова той се опитва още от сега да ѝ отнеме това преимущество. Сирийските бежанци започнаха да бягат от Турция, затова се получи този натиск върху европейските граници", коментира още Чуков.

Според него големият въпрос е дали е имало споразумение между Турция и САЩ, едните да напуснат Сирия (Тръмп обяви, че изтегля американските войски от Сирия), а другите да заемат мястото им.

"Дали Турция ще бъде оставена да прави каквото си иска. Започва един пазарлък кой да наследи тези чувствителни точки", каза още експертът. Арабистът е категоричен, че решението за оттеглянето на САЩ от операцията е някъде между президента Доналд Тръмп (Белия дом) и Пентагона.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: