Тимошенко: Русия обяви война не само на Украйна, но и на САЩ и Великобритания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
14:53 / 03.03.2014
5825
Окупирайки Крим, Русия обяви война не само на Украйна, но и на САЩ и Великобритания, които са гаранти на суверенитета на страната. Това заяви бившият премиер Юлия Тимошенко в обръщение към нацията. По думите й Владимир Путин разбира добре, че обявявайки война на властите в Киев, той я обявява също на гарантите на сигурностна в страната, а именно САЩ и Великобритания. Русия, САЩ и Великобритания станаха гаранти на териториалната цялост на Украйна при подписването на Будапещенския договор през 1994 г., когато бившата съветска република се отказа от ядрените оръжия.

"Не вярвам, че Русия ще прекрачи тази червена линия. Ако го направи, ще загуби", подчерта Тимошенко. По думите й руската агресия е отговор на "новата украинска революция", която свали подчинения на Москва президент Виктор Янукович.

Русия затегна своята военна сила на полуостров Крим, като де факто завзема контрола там, въпреки настояването на Запада да се оттегли, коментира Би Би Си. Хиляди руски войници са разположени в автономната република, а министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров коментира, че те защитават руските граждани в региона и спазването на човешките права.

Руски военнослужещи са взели под контрол фериботния терминал в украинсикя град Керч в най-източната точка на полуостров Крим, откъдето обикновено заминават плавателните съдове за руския бряг. Москва е започнала да разполага бронетранспортьори на руския бряг на тесния Керченски проток между Русия и украинския полуостров Крим, предаде по-рано през деня Ройтерс, като се позова на украинската гранична охрана. Имало е и движение на руски части във и около кримското пристанище Севастопол, където е базата на руския Черноморски флот. Руските сили са блокирали мобилните телефонни връзки в части от Крим.


Виж коментарите (22)

Още по темата (4447):
17.05.2024 Как Китай спасява Русия във войната срещу Украйна?
15.05.2024 Блинкен се изяви на сцената в бар в Киев
06.05.2024 На фронта загина Александър Пелешенко, двукратен европейски шампион по вдигане на тежести
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
Още новини от Международни новини:
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).