Страните от Г-20 постигнаха споразумение за глобалното затопляне

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:55 / 31.10.2021
1172
Лидерите на страните от Г-20 постигнаха споразумение да се ограничи глобалното затопляне до не повече от 1,5 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната епоха, предадоха световните агенции.

Подробностите как точно ще се случи това все още не са известни. Очаква се в официалния документ да има и констатация, че е важно към средата на века да се постигнат нулеви нетни емисии на парникови газове, както и призив за действия през настоящото десетилетие за промени в националните планове за намаляване на емисиите.

В документа също така се подчертава важността да се мобилизират по 100 милиарда годишно за развиващите се страни до 2025 г., за да им се помогне да се откажат от добива на електроенергия от въглища.

Междувременно в Глазгоу започна и конференцията на ООН, посветена на борбата с климатичните промени. "Тази конференция е последният ни най-добър шанс да спазим целта за затопляне от 1,5 градуса“, подчерта председателят на конференцията Алок Шарма.

Във форума участие ще вземат представители на близо 200 държави, много от които лидерите на Г-20. В продължение на 2 седмици те ще обсъждат как човечеството все още може да успее да овладее затоплянето на климата.

Планетата ни вече се е затоплила с над 1,1 градуса по Целзий и според текущите прогнози, базирани на планираните свивания на емисии през идното десетилетие, предвиждат затоплянето да достигне 2,7 градуса към 2100 година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).