Страх в Китай заради ново огнище на COVID - отменят полети и затварят училища

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
20:43 / 21.10.2021
5810
Властите в Китай отмениха стотици полети, затвориха училища и засилиха масовите тестове в четвъртък, за да се опитат да елиминират ново огнище на Covid-19, свързано с група туристи, съобщава AFP. Пекин поддържа безмилостен подход на нулев Covid със строги затваряния на границите и целенасочени блокирания, дори когато други страни условно се опитват да облекчат ограниченията. Вътрешните огнища до голяма степен са премахнати, но тъй като Китай регистрира пети пореден ден от нови случаи - най-вече в северните и северозападните райони - властите засилиха контрола върху коронавируса. Последното огнище е свързано с възрастна двойка, която е била в група от туристи. Те са били установени в Шанхай, преди да летят до Сиан, провинция Гансу и Вътрешна Монголия. Оттогава десетки случаи са свързани с пътуването им, с близки контакти в поне пет провинции и региона, включително столицата Пекин.

В отговор местните власти започнаха масови тестове и затвориха живописни места и туристически обекти, училища и места за забавление в засегнатите райони, а също така наложиха целенасочени блокировки на жилищни комплекси. Някои региони, включително Ланджоу - град с около четири милиона души в северозападен Китай - са казали на жителите да не напускат домовете си, освен ако не е необходимо. Тези, които трябва да напуснат, трябва да представят отрицателен тест за Covid-19. Летищата в засегнатите региони са отменили стотици полети, според данни от авиационния превозвач VariFlight. Около 60 процента от полетите до двете основни летища в Сиан и Ланджоу са отменени. В съобщение, публикувано в понеделник, Erenhot във Вътрешна Монголия заяви, че пътуването в и извън града е забранено и жителите не трябва да напускат жилищните си сгради. А в сряда държавният таблоид Global Times предупреди, че новите случаи на вируси във Вътрешна Монголия вероятно ще повлияят на вноса на въглища от Монголия поради прекъсвания във веригата на доставки. В четвъртък са регистрирани 13 нови случая, съобщи Китайската национална здравна комисия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).