ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Симеон II със специално място на коронацията на Чарлз III
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:11 / 04.05.2023Коментари (0)2256
©
Коронацията на крал Чарлз на 6 май е само след няколко дни, а списъкът с официални гости и лица вече е известен. 

Церемонията е с дрескод, който не включва показване на тиари и корони, но държавни глави и кралски особи, облечени в традиционни дрехи, ще изпълнят Уестминстърското абатство. 

От публично оповестените имена знаем, че на коронацията ще присъстват представителите на европейските монархии, кралските семейства на Бутан, Йордания, Тонга, Тайланд, както и такива от императорския дом на Япония.

На събитието ще са поканени и представителите на бившите царски династии на Румъния, Гърция и България, представлявана най-вероятно от Цар Симеон II, който е братовчед на покойната кралица Елизабет II. 

Нещо, което ще видим за първи път на събитие от подобен ранг, е именно присъствието на крале и кралици, които досега не са се изявявали на коронацията на свой  “колега". Това е част от новостите, въведени от Чарлз III като монарх. По традиция на тези събития присъстват членове на кралското семейство. Като престолонаследник Чарлз представляваше британското кралско семейство на тържествената церемония по поемане на трона от император Нарухито в Япония през 2019 година. 

Гостите на коронацията ще са общо 2 000, сред тях място ще намерят 850 граждани и представители на администрацията. 

От страната на краля 

Всички членове на семейството на краля ще бъдат там, включително принц Хари, но сам, без съпругата му Меган, която, както е известно, ще остане в Калифорния заедно с дъщеря си Лилибет и сина си Арчи, който навършва 5 години на 6 май. 

Разбира се, ще присъства и принцеса Ан, най-голямата дъщеря на Елизабет и Филип, заедно с втория си съпруг адмирал Тимъти Лорънс. Принц Андрю от Йорк без бившата си съпруга Сара Фъргюсън, и принц Едуард от Единбург със съпругата си Софи.

След това племенниците на краля или децата на братята -  принцеса Юджини от Йорк със съпруга си Джак Бруксбанк и принцеса Беатрис от Йорк със съпруга си Едоардо Мапели Моци, Лейди Луиз Уиндзор и Джеймс, херцог на Уесекс (синове на принц Едуард), Зара Филипс със съпруга си Майк Тиндал. Ще видим и децата на принцеса Ан, които не носят благородни титли по настояване на своята майка. 

По светлините на прожекторите ще попаднат и най-малките деца от кралската фамилия - принцовете Джордж (който ще играе ролята на паж), Шарлот и Луи и техните братовчеди Савана и Айла Филипс, Миа и Лена Тиндал.

Семейството на кралицата 

За да подкрепят кралица Камила, ще дойдат и нейните две деца - Том и Лора Паркър Боулс в Лопес, съответно на 48 и 45 години, и петима внуци, някои от които ще бъдат нейни почетни пажове: Гюс, Луис, Фреди и Артър. 

Сред почетните гости ще бъде и бившият съпруг на кралицата Андрю Паркър Боулс, с когото тя се разведе през 1995 г., но двамата останаха добри приятели. 

Политици 

Официални лица на коронацията ще са министър-председателят на Великобритания Риши Сунак (42) със съпругата си Акшата Мурти (43), както и министри и представители на Камарата на лордовете. Вероятно ще се появят и някои бивши премиери, включително Тони Блеър и Лиз Тръс. 

Президентът на САЩ Джо Байдън няма да присъства на церемонията, но ще изпрати делегация, предвождана от първата дама Джил Байдън (71 г.). 

Президентът Серджо Матарела ще представлява Италия, а Франция президентът Еманюел Макрон. Ще присъстват и полският президент Анджей Дуда и филипинския Фердинад Маркос.На събитието ще видим още премиерите на Австралия Антъни Албанезе, на Пакистан Шехбаз Шариф, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и представители на религиозните общности. 

България ще бъде представлявана от премиера Гълъб Донев, пише "Телеграф". 

Крале и кралици 

От Дания ще пристигнат престолонаследникът принц Фредерик и принцеса Мери, които ще заместят кралица Маргрете II, която наскоро претърпя операция. 

От Испания ще дойде елегантната кралица Летисия - съпруга на Фелипе VI . От Монако принц Албер със съпругата си Шарлен, които бяха сред първите, които потвърдиха присъствието си.

Крал Вилем-Александър и кралица Максима от Холандия ще присъстват заедно с бившата кралица Беатрикс, от Швеция Карл XVI Густав с най-голямата си дъщеря и наследница принцеса Виктория. От Норвегия престолонаследникът принц Хокон и съпругата му престолонаследникът принцеса Мете-Марит. Крал Филип и съпругата му кралица Матилда от Белгия.

Престолонаследникът принц Павлос от Гърция със съпругата си Мари-Шантал . Великият херцог Анри и Великата херцогиня Мария Тереза ​​от Люксембург.

От крал на Йордания Абдула II със съпругата си Рания. 

Крещящо отсъствие 

На събитието, както вече е известно, няма да присъства Меган Маркъл. 

Покана все пак е стигнала до нея, но според спекулациите в британските таблоиди тя е щяла да реши да не участва, тъй като нейният тъст или кралят не бил отговорил изчерпателно на изпратено от нея писмо, в което тя напомнила за расистките коментари по нейн адрес от страна на членове на кралското семейство.


Още по темата: общо новини по темата: 32
28.10.2023 »
10.08.2023 »
05.07.2023 »
24.05.2023 »
18.05.2023 »
15.05.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: