Ще почиваме ли тази година в Гърция? Ситуацията в страната е притеснителна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (84)
20:15 / 09.06.2020
38849
Гръцкото правителство е в готовност да въведе отново ограничителни мерки, ако новите огнища на коронавирус в страната продължат да се разрастват. Притеснителен е фактът, че през последните три дни са регистрирани нови 97 случаи на заболели, или по 25 близо на ден.

В сътрудничество с епидемиолозите и Гражданска защита са подготвени необходимите протоколи за овладяване на всяка ситуация, които ще бъдат активирани, ако се сметне за необходимо, информира "Труд".

29 от новите случаи са в Ксанти, а по-голямата част от от полети в чужбина. Добрата новина е, че в страната няма много разпространение, но има риск от полети от чужбина, особено от конкретни летища.

Оттук и коментарът в съобщението на щаба, че "правителството следи отблизо развитието на местно и международно ниво и е готово да се намеси, по всяко време, ако е необходимо“.

Не е изключено да се наложи забрана на полети от конкретни летища или конкретни дестинации, от които бяха констатирани случаи на вируса - както беше в Доха, Катар. Премиерът Мицотакис е този, който ще вземе окончателното решение преди всяка мярка за намаляване на разпространението на COVID-19.

В този контекст днес се очаква среща с министъра на здравеопазването Василис Кикилиас, заместник-министъра на гражданската защита Никос Хардалиас и епидимиолога Сотирис Циодрас.

В никакъв случай правителството не иска в страната да цари климат на паника, особено след като границите на страната се очаква да отворят, както е по план, за посрещане на туристи, първо на 15 юни, а след това на 1 юли.

Основен приоритет е бързото локализиране на огнищата, за да няма разпространение. "Всичко е на масата", заявиха правителствените служители, описвайки как правителството ще продължи напред, ако има локален проблем с голям брой случаи: "Ще бъде затворено. Независимо дали е географска област - квартал, остров или префектура - или структура, като училище, или каквото и да е."

Скокът в случаите с Covid-19 доведе до решението за възобновяване на ежедневните брифинги или съобщения, които бяха преустановени. По план от събота баровете, кафенетата и ресторантите в Гърция могат да използват своите закрити пространства за клиенти. Не се знае обаче дали при така създадената ситуация мерките няма да се променят.

Виж коментарите (84)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Няколко мълнии паднаха на метри от цяло семейство
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Петролните джобове на шейха се препълнени - прави летище, каквото...
Приятелката на известен писател съобщи за смъртта му
Силно земетресение разлюля Балканския полуостров
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).