Предположиха откъде ще дойде следващата пандемия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
23:01 / 01.11.2022
3184
Следващата пандемия може да дойде не прилепи или птици, а от материя в топящия се лед. Това сочат нови данни на учени от Университета в Отава, Канада.

Генетичният анализ на почвата и езерните седименти от езерото Хейзън в Арктика, най-голямото високо сладководно езеро в света, предполага, че рискът от разпространение на вирус, когато той заразява нов гостоприемник за първи път, може да е много по-висок, ако това се случва близо до топящите се ледници.

Констатациите предполагат, че след като глобалните температури се повишават поради изменението на климата, става по-вероятно вирусите и бактериите, затворени вътре в ледниците и във вечно замръзналата земя, да се събудят отново и да заразят местната дива природа.

За да разберат по-добре риска, д-р Стефан Арис-Бросоу и колегите му от Университета на Отава в Канада събират проби от почвата и седимента от езерото Хейзън, близо до мястото, където малки, средни и големи количества от стопената вода от местните ледници се събират.

След това секвенират РНК и ДНК в тези проби, за да идентифицират сигнатури, близки до тези на известните вируси, както и на потенциалните животински, растителни или гъбични гостоприемници, и пускат алгоритъм, който оценява шанса тези вируси да заразят несвързаните групи от организми.

Изследването, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, предполага, че рискът от разпространение на вирусите към нови гостоприемници е по-висок на места, близки до големи количества стопена вода от ледниците.

Други скорошни изследвания доказват, че неизвестни вируси се крият в ледниците. Миналата година изследователи от Държавния университет на Охайо в САЩ обявиха, че са открили генетичен материал от 33 вируса, 28 от които са нови, в пробите от лед от Тибетското плато в Китай. Вирусите се оценяват на приблизително на възраст 15 000 години.

През 2014 г. учени от Националния център за научни изследвания на Франция в Екс-Марсилия успяха да съживят гигантски вирус, който те изолираха от замръзналата пустош в Сибир.

И още - предвижда се изменението на климата да промени обхвата на съществуващите видове, и потенциално да доведе нови гостоприемници в контакт с древните вируси или бактерии.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).