ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Намериха част от совалка "Чалънджър" на дъното на океана
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:58 / 11.11.2022Коментари (0)1973
©
Парче от космическата совалка "Чалънджър“ беше намерено на дъното на Атлантическия океан, съобщиха световните агенции. При гмуркане на водолази в опит за търсене на останки от самолет, изчезнал над Бермудския триъгълник, бяха открити парчета от взривилия се през 1986 г. апарат. 

"Чалънджър“ експлоадира секунди след изстрелването си във Флорида, причинявайки смъртта на всичките седем души от екипажа. 

Намереният сегмент от совалката е запазен изключително добре на дъното на Атлантическия океан. Находката е открита през пролетта на т.г., но сега бе съобщено за нея. Това е едно от най-големите парчета, открити досега, обявиха от НАСА. Трагедията с "Чалънджър“ остава в историята на космическите изследвания.

На снимките от откриването на сегмента от совалката от пролетта се виждат двама водолази, заобиколени от риби. Гмуркачите изравят от пясъка емблематичните защитни термични плоскости на "Чалънджър“. Малките черни елементи са покривали цялата външна повърхност на совалката, позволявайки й да издържи на екстремната топлина по време на връщането в атмосферата. 

Един от водолазите – Майк Барнет, разказа пред АФП, че е изпитал невероятно силни емоции, осъзнавайки до какво се е докоснал. Свикнал съм да се гмуркам край останки от кораби, някои от тях на стотици години, но останки от космически кораб е нещо различно, казва морският биолог. "Бързо осъзнах, че това е нещо, на което съм бил свидетел. Когато се случи инцидентът с "Чалънджър“, бях пред телевизора и гледах директното излъчване.“      

След гмуркането Барнет показва снимките на свой приятел астронавт, който потвърждава откритието. Няколко месеца по-късно НАСА също потвърждава, че откритият сегмент е от совалката "Чалънджър“. "Всички бяха смаяни от размерите на парчето“, казва той. 

Сегментът е с размери около 4,5 на 4, 5 м. Парчето е било зарито под пясъка и големината му е установена след гмуркането на Барнет. "Сигурно е, това е едно от най-големите парчета, намирано някога“, каза пред АФП Майк Чанили, който работи за НАСА повече от 25 години. Конструираните совалки са общо шест, една от тях никога не е била изстрелвана.

"Няма никакво съмнение, че това е парче от "Чалънджър“, каза Чанили. Трудно е да се определи от коя част на совалката са откритите покривни панели. Според него анализът на парчето няма да донесе никаква нова информация за инцидента. Причините за трагедията вече са установени. Свързващите уплътнения са замръзнали в нощта преди изстрелването. 

Изследването на парчето ще даде информация за износването на материалите. 

Този спомен от "Чалънджър“ ще спомогне да си припомним уроците от тази космическа мисия, казва Майк Чанили. След инцидента от 1986 г. са предприети търсения на парчета от совалката. Десет години по-късно две части са намерени върху плаж, изхвърлени от буря. Настоящото парче е първото, открито след много години пауза.

Част от "Чалънджър“ е изложена за посетители в мемориала на космическия център "Кенеди“ във Флорида. Другите са запазени в близост до центъра. 

Същинската цел на водолазите е била търсене на останки от самолет, изчезнал над Бермудския триъгълник по време на Втората световна война. Първият епизод от заснетото търсене ще бъде излъчен от "Хистъри ченъл“ на 22 ноември. 

Мястото за търсене е избрано след информация, подадена от рибари.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: