Наистина ли Русия няма да нападне Украйна?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:07 / 18.02.2022
2293
Haпук на всички уверения от Москва, че Русия изтегля войски от границата с Украйна, опасенията за предстояща инвазия си остават все така актуални. "Опасността е много голяма", предупреди американският президент Джо Байдън. Според неговата оценка всички налични сведения сочат, че Русия е вече достатъчно добре подготвена да нападне Украйна. Според Байдън това може да се случи още идните дни, като има причини да се предполага, че Русия ще използва като изкуствен повод операция "под чужд флаг", което да ѝ послужи като претекст за начало на военните действия, пише "Deutsche Welle".

Изтегля ли Русия войски или увеличава числеността им?

Американското правителство обвинява Русия, че противно на уверенията увеличава войските и военната техника по украинската граница. "Макар руснаците да твърдят, че учението е завършило и че изтеглят войски, подобно нещо не се забелязва. Точно обратното", заяви шефът на Пентагона Лойд Остин след срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел. Въпреки всичко президентът Байдън смята, че все още има възможност за намиране на дипломатическо решение.

Докато Западът твърди, че не забелязва изтегляне на войски, Кремъл заявява: "Нужно ни е повече време". Експерти обаче предполагат, че това е тактика, която да позволи на Русия да действа гъвкаво според обстоятелствата.

"Събирането на войските за военното учение продължи седмици. Сега те не могат просто да отлетят. За това е нужно време", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. От вторник насам руското Министерство на отбраната публикува видеоматериал как танкове и друга техника се товарят на влакови композиции и се изтеглят към вътрешността на страната, включително от анексирания полуостров Крим.

"На това може да се вярва. В случая не става дума за тайна акция, която да не може да бъде проверена", твърди Валерий Шираев, военен експерт и журналист от критичния вестник "Новая газета". "Въпросът обаче е дали после няма на друго място да бъдат организирани нови военни маневри - и то много скоро. Та нали точно това се случи през миналите месеци", добавя експертът.

Според него Русия е демонстрирала, че реагира на готовността на Запада за преговори с намаляване на напрежението. Но този курс може бързо да бъде коригиран, коментира още Шираев. "Тези маневри функционират по същество като педалите за газта и спирачката: когато натискаш единия, трябва да отпуснеш другия - и обратно."

Трябва да се има предвид и фактът, че няма официални данни за числеността на войските, поради което е много трудно да се прецени дали изтеглянето им е цялостно или само частично.

Какво казва Москва

На всички тези обвинения Москва противопоставя аргумента, че засиленото присъствие на украински войски в региона било подготовка за нападение срещу проруските сепаратисти в окупираните от тях земи. В руската Дума беше внесено и предложение Москва да признае официално съществуването на двете самопровъзгласили се републики в Донецк и Луганск.

Путин на свой ред обяви, че няма да подпише подобна молба, защото това щяло да подкопае всички усилия за мир. Но самото съществуване на такова искане, внасянето му в Думата, показването му по телевизията, журналистическите материали, в които се говори, че хората в Донбас трябвало да бъдат защитавани, "несъмнено са елементи от една мащабна пропагандно-военна кампания", смята военният експерт Шираев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).