Мицотакис отговори на Ердоган: Турция е сама срещу Гърция

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
15:06 / 27.09.2022
1285
След като в понеделник вечерта турският президент Реджеп Таийп Ердоган отново отправи нападки към Атина, обвинявайки я, че дава убежище на терористи от ПКК и провежда "пълзяща окупация“ на източните егейски острови, като изпраща военна техника там, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посочи "нарастващата изолация“ на Турция и я призова да се върне по пътя на "съществения диалог“, пише Kathimerini.

"Другата страна може монотонно да продължи своите лъжи и заплахи, но тя е сама в тази игра… Те не просто вървят срещу Гърция; те имат Европа в нейната цялост и нашите съюзници в НАТО, с които да се борят“, заяви Мицотакис на заседание на кабинета в Атина по повод нарастващото напрежение в отношенията с Анкара.

"Вместо подстрекателски думи, нека най-накрая да изберат мирните действия и пътя на съществения диалог“, заяви той и добави, че Гърция "остава спокойна и уверена в ясните си позиции, със силата на международното право, въоръжените сили в готовност и подкрепата на нашите съюзници“.

В понеделник вечерта "Анадолска агенция“ съобщи, че Ердоган е казал на среща на лидерите на провинциите на управляващата в страната "Партия на справедливостта и развитието“, че "терористите са защитени в почти всяка страна в Европа, особено в гръцкия лагер Лаврио“.

В очевидно позоваване на засиленото военно присъствие на САЩ в североизточното гръцко пристанище Александруполис, според съобщенията Ердоган също е изразил разочарованието си от "тези, които провокират Гърция“, като е казал, че "оръжията, натрупани в Западна Тракия, няма да ни спрат“.

"Оръжията, натрупани в Западна Тракия и островите, няма да ни спрат, защото нашата мощ е далеч отвъд тях, но ви напомняме, че това означава пълзяща окупация“, добави Ердоган, повтаряйки исканията на Анкара към Гърция да демилитаризира своите острови.

"Мислите ли, че подкрепата от Америка и Европа ще ви спаси? Това няма да ви спаси“, каза Ердоган, цитиран от популярния турски всекидневник Sozcu.

Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
16.01.2023 Чавушоглу призовава САЩ да поддържат "баланс" в отношенията с Гърция и
Турция 
15.01.2023 Гърция ще проведе парламентарни избори през пролетта
14.01.2023 Мицотакис: Няма да има американска база в Александруполис
29.12.2022 Турция няма да позволи на Гърция да разшири териториалните си води, предупреди Чавушоглу
28.12.2022 Анкара претендира за правата на турските киприоти върху новооткритото газово находище край Кипър
19.12.2022 Турция предупреди Гърция
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).