Лекар: Не изпадайте в паника след контакт със заразен с COVID-19

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:30 / 24.08.2021
3500
Ако някой от хората, с които непрекъснато общувате, е диагностициран с COVID-19, това не означава непременно, че и вие ще се разболеете. Това каза Алексей Водовозов, лекар токсиколог, член на клуба на учените журналисти в Москва пред радио Sputnik.

Според лекаря нивото на близост на контактите има значение - едно е близката комуникация без предпазни средства, друго е контакт от разстояние с маска, какъвто може да бъде осъществен например в офиса.

"Колкото по-близък е контактът, толкова по-голяма е вероятността за предаване на инфекциозната доза. Тоест, можем да изградим линия, започвайки с прегръдки, целувки и други неща и завършвайки с комуникация с маски на разстояние от няколко метра. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-малка е вероятността за предаване на инфекциозна доза", каза Алексей Водовозов.

Той припомни, че ако сте ваксинирани поне с първата доза от препарат срещу COVID-19, това намалява риска от инфекция с почти 50%.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).