ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Кои страни са в "огнения пръстен", където се случват 90% от смъртоносните трусове
Автор: Рени Томович 13:00 / 12.02.2023Коментари (0)3862
© Daily Mail
Броят на жертвите от трагичното земетресение в Турция и Сирия надхвърли 20 000 – и то може да бъде едно от най-смъртоносните за десетилетието.

Сгради се срутиха със спящи вътре хора в ранните часове на понеделник, когато се случи първоначалният шок с магнитуд 7,8, последван от множество вторични трусове .

Въпреки че Япония и Калифорния са известни със земетресения, Турция и Сирия са в сеизмично активна зона, където се събират три тектонични плочи.

MailOnline разглежда горещите точки на земетресения в света – включително Италия, Нова Зеландия и Индонезия – и разклащащите се плочи под тях.

Турция

"Земетресение се случва на място, където напрежението, което се е натрупвало постепенно в продължение на десетилетия, най-накрая успява да преодолее съпротивата“, каза Дейвид Ротъри, професор по планетарни геонауки в Отворения университет, пред MailOnline.

"Това позволява на съседни скални маси внезапно да се разбият една покрай друга.“

Силни земетресения обикновено се случват над разломните линии, където се срещат тектоничните плочи, но леки трусове – които все още се регистрират при продажбата на Рихтер – могат да се случат в средата на тези плочи. 

Епицентърът на земетресението с магнитуд 7,8 в понеделник е на около 16 мили (26 км) източно от турския град Нурдаги, близо до границата със Сирия.

Часове по-късно второ земетресение с магнитуд 7,5 удари две мили и половина южно-югоизточно от турския град Екинозу. 

Турция лежи на големи разломи, които граничат с три различни тектонични плочи - анадолска, арабска и африканска.

Арабската плоча се притиска на север към Евразийската плоча, притискайки Анадолската плоча на запад към Егейско море.

"Това е добре известен регион с висока сеизмичност“, каза д-р Анастасиос Секстос, професор по земетръсно инженерство в университета в Бристол, пред MailOnline.

ИТАЛИЯ

Италия може да бъде предразположена към земетресения, по-специално земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер, което уби близо 300 души в град Аматриче и близките села през 2016 г.

Модена в Северна Италия беше ударена от земетресение с магнитуд 5,8 през 2012 г., което уби 17 души и рани други 350.

По-леко земетресение с магнитуд 2,6 удари около миля северно от Камайоре през 2020 г. , принуждавайки хората да напуснат домовете си в началото на пандемията от Covid. 

Почти целият италиански полуостров, но особено южната му част, е разположен близо до линията между Евразийската и Африканската плочи, които се настъргват една срещу друга.

Апенините, известни като геоложкия гръбнак на Италия, се простират от север на юг на страната и съдържат няколко линии на разломи – там, където две тектонични плочи се събират.

Калифорния

Някъде между 80 до 90 процента от земетресенията в света се случват в зона, известна като "Огнения пръстен“.

Тази геоложка бедствена зона с форма на подкова е разположена приблизително около ръба на Тихия океан.

Обхваща западното крайбрежие на САЩ – по-специално Калифорния – западно Мексико и Централна Америка, западна Южна Америка, включително Перу, Нова Зеландия, Япония и др.

Някъде като Калифорния е предразположена към земетресения, защото се намира на разлома Сан Андреас, където се събират две тектонични плочи.

Разломът Сан Андреас се простира на приблизително 750 мили през западния американски щат, с Тихоокеанската плоча от едната страна и Тихоокеанската плоча от другата.

По-голямата част от населението на Калифорния живее в близост до разлома Сан Андреас, който е част от Огнения пръстен и дори може да се види в земята.

Наличието на разлома Сан Андреас беше драматично привлечено вниманието на света на 18 април 1906 г., когато внезапното изместване по протежение на разлома предизвика земетресението в Сан Франциско и произтичащите от него пожари.

ЯПОНИЯ

От противоположната страна на пръстена е страната, която може би е най-известна с това, че е засегната от земетресения – Япония.

Хоншу, главният остров на Япония, се намира на пресечната точка между три тектонични плочи – Евразийска, Филипинска и Северноамериканска.

Още през март 2011 г. земетресение с магнитуд 9,0 край североизточното крайбрежие на Япония предизвика цунами, което уби повече от 18 400 души.

Цунамито се разби в ядрената централа Fukushima Daiichi, унищожавайки нейните системи за захранване и охлаждане и предизвиквайки стопяване на три реактора.

Но Япония също е една от най-добре подготвените; например сградите са подсилени с бетонни стени и специални фуги, които облекчават напрежението при разклащане на земята.

Междувременно небостъргачите са построени с амортисьори и "еластична архитектура“, която им позволява да се огъват хоризонтално.

НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Нова Зеландия е на границата между две тектонични плочи, Австралийската плоча и Тихоокеанската плоча, въпреки че по-големият съсед Австралия е по-далеч от границата и има по-малко силни трусове.

Едно от най-лошите бедствия в Нова Зеландия е земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер в Крайстчърч през февруари 2011 г., което уби 185 души и нанесе сериозни щети на сградите и инфраструктурата на града.

Това събитие всъщност беше вторичен трус от друго земетресение през миналия септември, което причини двама смъртни случая.  Най-голямото известно земетресение в Нова Зеландия е с магнитуд 8,2 във Вайрарапа през 1855 г.

То е причинено от движение по протежение на разлом в залива Пализър, в южния край на Северния остров, и е променило пейзажа на региона Уелингтън, столицата на нацията.

Броят на причинените смъртни случаи обаче беше оценен между пет и девет и изненадващо малко хора бяха ранени.

КИТАЙ

Китай не е съвсем част от Огнения пръстен, но е в зона, където се срещат Тихоокеанската плоча, Индийската плоча и Филипинската плоча.

Китай е мястото на някои от най-смъртоносните земетресения в историята и двете най-смъртоносни земетресения на 20-ти век засегнаха страната. 

Земетресението в Таншан от 1976 г. доведе до най-малко 300 000 смъртни случая, докато друго в Хайюан през 1920 г. се смята, че е причинило 273 400 смъртни случая.

Твърди се, че най-смъртоносното земетресение на всички времена се е случило в Шанси през 1556 г., което пряко и косвено е причинило обща загуба на 830 000 души.

ИНДОНЕЗИЯ

Едно от най-смъртоносните събития в съвременната епоха се случи на Боксинг Деня през 2004 г., когато земетресение с магнитуд 9,1 удари западното крайбрежие на Индонезия, също в рамките на Огнения пръстен.

Гигантското водно движение, което последва, видя вълни до 100 фута, ударили бреговете на Индонезия, Шри Ланка, Индия и Тайланд.

Индонезия, най-тежко засегнатата страна, посочи 167 540 граждани като мъртви или изчезнали, въпреки че общият брой на жертвите е около 230 000.

Съвсем наскоро две земетресения с магнитуд 6,2 удариха Индонезия през февруари 2022 г. и през януари 2021 г., убивайки съответно около 25 и 100 души.

Земетресенията в Индонезия са много редовни; събитие с магнитуд 5,5 уби четирима и рани други в Индонезия в четвъртък , само няколко дни след земетресението, ударило Турция и Сирия.

Въпреки че е известно, че повечето глобални земетресения ще се концентрират по границите на плочите, няма надежден метод за точно прогнозиране на времето, местоположението и магнитуда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: