ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Камила - от любовница до кралица, коя е тя всъщност 
Автор: Росица Лаханова 22:33 / 05.05.2023Коментари (0)12847
Камила ще е  кралица - няма връщане назад. За едни е повод за радост, за други - не. Едни я одобряват, други - не. Главно заради това, че измести  още приживе покойната принцеса Даяна от полагащото й се място до Чарлз, тя продължава да е недолюбвана от някои. Камила дълго време беше отхвърляна от голяма част от хората, които се вълнуват от съдбините на британското кралско семейство, но какво всъщност знаем и не знаем за новата кралица на  Кралство Великобритания? 

Когато показаха в началото на април поканите за коронацията на британския крал Чарлз III, стана ясно, че съпругата на му Камила ще бъде официално известна като "Кралица Камила" вместо "Кралица Консорт". 

Това беше очакван преход, но слуховете предполагаха, че ще се случи по-късно през царуването, като някои кралски експерти твърдяха, че титлата "Кралица Консорт" ще помогне да се разграничи Камила от покойната кралица Елизабет, която почина миналия септември.  

Поканите сложиха край на спекулациите, малко повече от година, след като кралица Елизабет даде публичното си одобрение Камила да бъде известна като Queen Consort, за разлика от Princess Consort. 

Крал Чарлз е бил женен преди това за покойната принцеса Даяна, която загина в катастрофа през 1997 г. на 36-годишна възраст. Връзката му с Камила е затънала в противоречия още от самото начало, когато стана известно, че и преди, и след сватбата с Даяна, новият британски крал е поддържал близки контакти с Камила. Тази година обаче, двойката отбелязва 18 години брак. 

Определянето на Камила като "кралица" е последната стъпка в забележителното "завръщане" на бившата любовница на Чарлз, която в продължение на десетилетия се отърсваше от имиджа на "разбивачка на чуждо семейство". И като че ли британското общество започна да я приема, припомня европейският информационен канал Euronews.  

Коя всъщност е бившата любовница, настояща съпруга на новия крал Чарлз III ? 

Камила Розмари Шанд е родена в Лондон на 17 юли 1947 г. и е израснала между английската столица и южния окръг Източен Съсекс. 

Родителите й са офицерът от британската армия майор Брус Шанд, превърнал се в бизнесмен, и  Розалинд Кюбит, която  е дъщеря на Роланд Кюбит, 3-ти барон Ашкомб. 

Камила има по-малка сестра, Анабел Елиът. Имаше и по-малък брат, Марк Шанд, пътешественик, който почина през 2014 г. 

Семейството е част от британските висши кръгове и има близки връзки с кралския двор от векове. Алис Кепел, една от прабабите на Камила по майчина линия, е била дългогодишна любовница на крал Едуард VII от 1800 г. 

За разлика от някои хора от изключително висока класа, Камила има трудов стаж  от няколко работни места преди първия си брак, като включително е била асистент във фирмата за интериорен дизайн Colefax and Fowler.  

Тя има един брак зад гърба си, а крал Чарлз е кръстник на сина й. 

Камила се запознава с първия си съпруг Андрю Паркър Боулс, по това време офицер от гвардията, в края на 60-те години и годежът им е обявен във вестник "Таймс" през 1973 г. Те се женят на 4 юли същата година на римокатолическа церемония в Лондон и събитието се счита за сватба на годината - с присъстващи 800 гости от висшите ешелони на обществото, включително кралски особи, като Ан, сестрата на Чарлз,  както и майката и сестрата на кралица Елизабет Маргарет. 

Камила, която взима фамилията Паркър Боулс, и съпругът й Андрю имат две деца - Том (роден през 1974 г.) и Лора (родена през 1978 г.). Крал Чарлз всъщност е кръстникът на Том, като в момента се явява негов втори баща. 

Чарлз и Камила се срещат за първи път през 1970 г. на мач по поло и излизат за кратко, преди да се разделят, когато тогавашният принц Чарлз се присъединява към Кралския флот през 1971 г.

Известно е, че двойката никога не се е разделяла и е продължила контактите си, дори след като Камила се омъжва за Паркър Боулс. 

По онова време нямаше да им бъде позволено да се оженят, ако Камила се разведе с Андрю, тъй като това е против кралските правила. Чичото на кралица Елизабет  - Едуард VIII всъщност абдикира от трона през 1936 г., след като предложи брак на американската разведена светска дама Уолис Симпсън, избирайки любовта пред ролята си на крал. 

Имайки това предвид, крал Чарлз III се жени за лейди Даяна Спенсър през 1981 г., когато тя току-що е навършила 20 години, а той е на 32. Камила присъства на сватбата, а самата церемония остава едно от най-гледаните събития в историята на телевизията. 

След противоречивия публичен дебют популярността й расте. 

Камила се развежда с Андрю Паркър Боулс през 1995 г. и след тази раздяла и раздялата на Чарлз с Даяна, двамата понякога посещават събития заедно, но не официално. От 1999 г. Чарлз и Камила започват да правят публични изяви по-редовно, а връзката става "официална кралска", когато Камила присъства на парти за рожден ден на бившия гръцки крал Константин II през 2000 г., като кралица Елизабет очевидно я е одобрила. Покойният монарх кани Камила на празненствата по повод Златния й юбилей през 2002 г., а през 2005 г. тя се омъжи за Чарлз в Уиндзор.

Въпреки че връзката беше доста противоречива, като най-вече заклетите фенове на Даяна й се противопоставиха, Камила успя да възстанови имиджа си през годините и социологическите проучвания в Обединеното кралство често показват подкрепа за брака.

Тази година The Independent определи Камила за най-влиятелната жена на 2023 г. в своя "Списък на личностите с влияние". 

Обича кучетата, градинарството и твърди, че е земна. 

Камила настоява пред приятелите се, че е земен човек и иска да я възприемат като такава. Тя се вписва добре след кралските особи, известни с любовта си към компанията на кучета и докато любимото куче на кралица Елизабет беше корги, Камила е фен на породата Джак Ръсел. В момента тя притежава две от тях, наречени Бет и Блубел. 

Камила е голям фен на заниманията на открито като езда и лов и определя градинарството като една от най-големите си страсти.  

Новата кралица е известна с голяма си любов към бижутата, като нейният годежен пръстен включва петкаратов изумруден диамант.

Пръстенът някога е принадлежал на кралицата майка, бабата на Чарлз, и не е единственото историческо бижу, притежавано от Камила. Нейната характерна тиара е Гревилската тиара, която също е предадена от кралицата майка. 

За коронацията Камила е избрала да наруши традицията, като не избира нова корона, изработена специално за случая. Тя ще носи короната на кралица Мери, която временно е взета от  изложбата в Лондонската кула,  за да й бъдат поставени нови диаманти от личната колекция на кралица Елизабет.  

По думите на представители на Двореца, короната ще отразява "индивидуалния стил" на Камила.

Не остана - след броени часове  ще видим как точно ще изглежда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: