ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Георги Цветков за атентата в Москва: Самопризнанията на обявените за виновни не са много чисти
Автор: Йоланда Пелова 21:45 / 25.03.2024Коментари (4)3647
© Фокус
Георги Цветков, експерт по национална сигурност, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-н Цветков, къде според вас се пресичат всички интерпретации за терора в Москва, които чухме в последните няколко дни?

Аз вече започнах да се чудя дали въобще има пресечна точка на различните интерпретации. Защото, като изключим фактите, които са известни и то включително от записите от сградата и залата, оттам нататък, всъщност имаме изключително противоположни трактовки на това, какво се случва. Много бързо руската страна обвини Украйна, като я нарече освен това гнездо, многогодишно дори, гнездо на световния тероризъм, при положение, че за това няма никакво основание. Даже, ако си говорим за терористични организации, очевидно Русия поддържа отношения с “Хамас", “Хисбула" и т.н. Така че меко казано е несериозно. От друга страна, беше заявено, че тези таджики, обявените вече за виновни неофициално, че са бягали към Украйна, което е също изключително съмнително. Напротив, по всичко изглежда, че ако се следва тази версия, те са отивали към Беларус.

А това, кой ни го обяви всъщност?

Това беше от руската страна, още в петък вечерта, събота сутрин. Даже преди да бъдат заловени предполагаемите извършители, вече имаше такива съобщения, че Украйна по някакъв начин е замесена, като това е близко до абсурда.

Фактите - имаме над 130 загинали, 137 по последни данни. Много повече ранени. Четирима заловени вече. Ужасяващо наистина е всичко това. Пробив ли имахме върху сигурността на Руската федерация или нещо друго, обаче добре замаскирано? И таймингът, в който се проведе това нещо, също е много важен, а именно непосредствено след изборите, които се проведоха в Русия?

Да, това са няколко въпроса. Първо, четиримата, които са преките участници, които вече са направили самопризнания. Това е двустранен момент. Като цяло, на мен ми се струва, че обвиненията срещу Украйна и индиректно срещу Запада идват да маскират един много сериозен провал в сигурността. И това е дори без да влизаме в някакви конспиративни теории. Защото от една страна, която все пак е във война, огромни събирания на хора, да бъдат първо допускани, а след това да не бъдат надеждно охранявани. Да се допусне хора да влязат вътре относително тежко въоръжени, като за такъв случай. Да влязат вътре и да започнат да стрелят по цивилни и да няма реакция в рамките на часове, това е изключителен провал в системата за сигурност. И според мен, реакцията, която е насочена навън, и търсенето и сравнително бързото намиране на виновни, така да го кажем, идват да прикрият този провал. Пак казвам, дори да не влизаме в другата трактовка, че по някакъв начин този атентат е удобен на режима.

Вие, г-н Цветков, подложихте под съмнение бързите действия от страна на Русия непосредствено след случилото се. Ще ви помоля да коментираме в този смисъл един коментар на Гари Каспаров: “Кървавото досие на Путин го прави заподозрян № 1". Нека да кажем на нашите слушатели, тези, които не знаят кой е Гари Каспаров, световен шампион по шахмат и критик на руския президент Владимир Путин.

Когато той казва кървавото досие, има предвид поредицата от подобни атентати, които съпътстват цялата политическа кариера на Владимир Путин, още от момента преди да стане министър-председател, още преди втората война в Чечня през 90-те години. Именно поради това съществуват съмнения, че ако официалните руски служби не са пряко съпричастни, то може да се умишлено проспали подготовката на такъв атентат, с идеята след това да спечелят общественото мнение за по-строги мерки вътре, в самата Русия, свързани както със стабилността на режима, така и с допълнителни усилия по отношение на войната в Украйна. Така че това трябва да се има предвид.

Относно бързото намиране на виновните, оставам с впечатлението, че тези самопризнания не са много чисти, поради простата причина, че наистина бяха добити изключително бързо. Има коментари, че терористите не трябва да бъдат щадени, това разбира се е факт. Но проблемът с използването на насилие за извличане на такива самопризнания, доколко всъщност самопризнанията са действителни. И доколко наистина се търси виновника или се търси някой, който бързо да бъде показан на обществото като резултат от работата на службите. Защото пак казвам, тези служби претендират и създават ореол, че са изключително мощни, контролират ситуацията. И в същото време излиза, че не е чак толкова трудно, може би десетина или няколко десетки, в най-добрия случай хора да се снабдят с оръжие и да извършат такъв сериозен терористичен акт.

Групировката, която пое отговорността, защо според вас, точно сега тя се задейства отново. Споменахте, че тя не е била доста време активна?

Простият отговор на въпроса е, че ако е толкова лесно, наистина защо да не го направят. Но следващият, по-дълбокият всъщност отговор е, че Русия има и ще има много сериозни проблеми с политическия ислям, с ислямизма, поради географската картина, която съществува в страната. Някога още покойният Алекс Алексиев беше обърнал внимание на това, че Южна Русия, след сделката с клана Кадирова се дерусофицира на практика, че всъщност руското население се изтегля от там. И това не важи само за един ограничен географски регион. Знае се каква е демографската картина и тенденциите въобще в Русия, което още един път поставя въпроса, как след като те знаят от 30  г. насам, че имат проблем с ислямският тероризъм, толкова лесно могат да допускат извършването на толкова мащабен терористичен акт.


Още по темата: общо новини по темата: 26
04.04.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
31.03.2024 »
28.03.2024 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тоя какво каза? Друго си е, демократично да си събориш няколко сгради в Ню Йорк и да подпалиш после Афганистан и Ирак за да гониш Михаля... :-))))
+1
 
 
Скоро ще разберем, какво е участието на Великобритания в това. Заедно с украинските фашисти.
+1
 
 
И като са били ислямски терористи защо не са бягали в обратна посока към Ислямските държави ,а към Усраина за да получат 2 та част от парите си от работодателя и това им е изяло главата-алчноста .Напрактика това са хора с руски паспорти като се разтворят в тълпите ходи ги търси
+1
 
 
Експерт бил;).Ти можеш и да се гушкаш по братски с изверги които са разтрелвали жени и деца и после ги запалиха,но руснаците направо им вързаха жиците на топките,затова и пропяха славеите.Така лекичко да си знаят следващите кво да очакват.Сега кастриране и до живот в Сибир
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: