Генералният секретар на НАТО идва в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:19 / 10.04.2014
3430
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига на посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев. Визитата е по повод на 10-годишнината от приемането на България в НАТО и няма връзка с кризата в отношенията между Запада и Русия заради анексирането на Крим, коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Очаква се генералният секретар на НАТО да бъде награден утре с орден "Стара планина". Расмусен ще има срещи с министър-председателя Пламен Орешарски, с министъра на отбраната Ангел Найденов и с министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

Това вероятно ще е последното посещение на генералния секретар на НАТО в България, тъй като през есента той ще отстъпи поста на бившия премиер на Норвегия Йенс Столтенберг.

От Социалистическия младежки съюз обаче смятат, че посещението на Расмусен е свързано с кризата в Украйна и подготвят протест пред президентството. Младите социалисти са на мнение, че посещението на Расмусен е с цел да въвлече България в "агресия срещу Русия" и се обявяват срещу това и искането на президента Росен Плевнелиев отбраната на България да бъде подсилена с военнослужещи и техника от НАТО.

След анексирането на Крим от Русия НАТО активизира своята политика в Европа и предприе дислокация на свои подразделения на територията на Полша, Румъния и балтийските държави.

В Полша и Прибалтика бяха изпратени допълнително натовски самолети за охрана на въздушното пространство, а в румънска военновъздушна база на границата с Украйна бяха разположени допълнително 1000 войници и авиационна техника.

НАТО предупреди Русия, че по-нататъшната агресия срещу Украйна ще има фатални последици за Москва и поиска да бъдат изтеглени руските войски от източната граница.

В България опозицията и президентът Плевнелиев също смятат, че е нужно да се поиска помощ от НАТО по подобие на останалите страни, които са в близост до Русия.

Според правителството обаче засега не се налага да се иска помощ от Алианса.

Междувременно стана ясно, че НАТО възнамерява да разположи допълнително военни части в Източна Европа в помощ на съюзниците от източния фланг.

"Ние проверяваме възможността за използване на комплекс от сухопътни, въздушни и морски мерки, които да послужат като гаранции за нашите съюзници на изток. Възложено ми е да представя препоръки за това следващата седмица", заяви главнокомандващият на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав.


Виж коментарите (2)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).