ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Д-р Мустафа Ондер Долап: Лечението на затлъстяване е дълго пътуване към оздравяването
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:00 / 05.11.2019Коментари (1)4679
©
Затлъстяването е един от най-сериозните здравословни проблеми на нашето време, което е в основата и на редица други тежки заболявания. Заместник-главният лекар на доказано успешната болница "Чорлу Ватан“ в Турция  споделя с нас вижданията си и дава безценни препоръки от своята практика, свързани с подобряването на здравословното състояние в борбата с наднорменото тегло.

"Възрастовата граница при хората със затлъстяване непрекъснато спада и това не е проблем само в Турция или България. За съжаление това е световен проблем. В днешно време смъртните случаи в следствие на затлъстяване са почти колкото тези, свързани с тютюнопушенето. Виждаме все повече млади хора с наднормено тегло, особено такива, които обичат бързото хранене“. Това разказва д-р Мустафа Ондер Долап, заместник главен лекар на болница "Чорлу Ватан“ в гр. Чорлу, Турция.

Той е един от водещите специалисти в областта на хирургията при затлъстяване и метаболитни заболявания в Турция.  Специализиран е в операциите на щитовидна жлеза, херния, камъни в жлъчката, черен дроб, онкологични заболявания, стомах и панкреас, заболявания на гърдите и дебелото черво, хемороиди, анални фисури  и бариатрична хирургия при затлъстяване.

На въпроса за най-честите причини за затлъстяването отговаря без замисляне: генетичните фактори, и вредните хранителни навици и начин на живот, са най-честите причинители. "Ако количеството приети калории надвишава количеството изразходвана енергия, остатъкът се натрупва в тялото под формата на мазнини“, обяснява процеса специалистът.

Според него информираността в обществото е много важна за битката със затлъстяването. "Най-важно е да се осъзнае, че затлъстяването е заболяване, което не е само естетически или социален проблем, но предизвиква сериозни здравословни нарушения и намалява продължителността на живота“, категоричен е д-р Долап. Според него е важно страдащият от този проблем да не дава ухо на всичко, което се говори и да разбере, че е възможно да се отърве от килограмите с помощта на лекар.

"Затлъстелите пациенти губят комфорта си, освен естетическия имат психологически проблеми. Но по-страшното е, че затлъстяването може да причини други сериозни заболявания като сърдечен инфаркт, съдови заболявания, диабет, хипертония, сексуални проблеми, репродуктивни проблеми, хъркане, хепатит, камъни в жлъчката. Затлъстелите хора често изпитват сериозни болки в мускулно-скелетната система и имат гръбначни заболявания“, разказва д-р Долап.

Най-тревожният факт е, че медицината е доказала, че при хора със затлъстяване най-често се наблюдават рак на хранопровода, дебелото черво, гърдата, бъбреците и панкреаса.

По наблюдения на д-р Долап пациентите обикновено предпочитат нехирургичните методи за справяне с проблема пред оперативното лечение. Каквато и терапия да се избере, обаче, тя се прилага след обсъждане, в което участват пациентът и лекарят. "Не всеки пациент със затлъстяване може да се оперира. А пациентите, които трябва да се оперират, не бива да губят време, прилагайки други методи на лечение, защото това може да им причини сериозни здравословни проблеми“, казва хирургът.

Той избягва да дава рецепти коя терапия е най-резултатна. Но е убеден, че е задължителна консултацията с лекар-специалист. "Ние в клиниката в болница "Чорлу Ватан“ избираме терапията в зависимост от конкретния случай, от конкретния пациент, не според заболяването. Подходът ни е строго индивидуален. Индексът на телесната маса на пациента, неговите хранителни навици, възрастта, социалният живот се взимат предвид при избора на схема на терапия. Понякога можем да оперираме отново хора, претърпели операция за намаляване на затлъстяването“, разказва д-р Долап. И допълва, че операциите при затлъстяване обикновено се извършват по лапароскопски (затворен) метод, със специални уреди. И отговаря на въпроса дали са достъпни тези процедури за българските пациенти - цената е функция от използваните материали. "Лекарите не се занимават с темата за цените. Нашата отговорност е да си вършим работата по международните стандарти. Убеден съм, че хората, които идват в нашата болница, получават качествени услуги на разумни цени. Ако честно се оцени положителната промяна в социалния живот и здравето на пациента след лечението, ще стане ясно, че той е спечелил много повече от пари
©
те, които е платил“, смята д-р Долап.

На въпроса какви пациенти от България идват в болница "Чорлу Ватан“ д-р Долап обяснява, че тук пациентите не се делят по националност, всеки случай е сам за себе си, всеки пациент има своя индивидуална история. "Обикновено лечението при затлъстяване е различно като процес от лечението на други заболявания. Например да вземем една операция за камъни в жлъчката. Оперираме, сваляме конците и след една седмица пациентът е възстановен. Лечението при затлъстяване е различен процес. Това е пътуване към оздравяването", обяснява хирургът.

Понякога това пътуване е доста продължително. С операцията лекарите осигуряват нов старт на пациента и го подкрепят в пътуването. "Независимо от коя държава идва човекът, ние не го забравяме, а поддържаме близък контакт с него, за да можем да помогнем във всеки момент. Това е заложено във философията на болница "Чорлу Ватан“ – винаги на първо място е човекът и човешкият живот“, разказва д-р Долап.

Той апелира всеки човек, който смята, че има проблем с килограмите, да потърси професионална помощ. "Често диетите се правят, сменят се и не дават резултат. Спортните активности, ако не са систематични, не водят до нищо, освен до загуба на мотивация.  Затлъстяването е напълно лечимо заболяване, ако се направи висококачествена медицинска консултация в правилно подбрано лечебно заведение“, убеден е специалистът.

Според него е важно навреме да се намерят решения срещу обездвижването, неактивния начин на живот и вредните хранителни навици. В болница "Чорлу Ватан“ има звена, които подкрепят здравословния начин на живот. Специалистите в болницата организират семинари, които повишават информираността по проблема. Планирани са подобни информационни събития и в България. "Искаме операцията да се прави само в краен случай. По-добрият вариант е да се премине към здравословен начин на живот и правилно хранене“,  смята д-р Долап.

За консултации се свържете с  доц. Д-р Мустафа Долап тук.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Решението е просто и безвредно и се казва сух каскаден глад!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: