ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Български студент е в тежко състояние след инцидент по време на гурбет в Италия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:16 / 20.06.2016Коментари (1)5275
©
20-годишният дупничанин Цветелин Иванов е в тежко състояние в италианска болница, където заминал на гурбет за ваканцията, но претърпял трудова злополука. Момчето е студент в Югозападния университет в Благоевград. 

Фирмата, чрез която е отишъл на работа в Сардиния, е "Дон пауър", собственик на която е дупничанининът Марчело Иванов. Той наел Цветелин Иванов за почистване на опожарена сграда в гр. Каляри на остров Сардиния. Студентът обаче паднал от 8 метра височина и е тежко ранен, пише struma.bg.

Синът на бившия шеф на затвора в Бобов дол Владимир Велинов, който също е на гурбет в Италия, разказа за ситуацията, в която е изпаднал в чуждата страна:

"От един месец работим на обекти в Италия. Преди седмица Цветелин Иванов падна от 8 мeтра височина от строежа и счупи два прешлена и лявата си ръка. Потърсих помощ от италианския работодател Арбен Исуфат, а той вместо да помогне, ме изгони от хотела, в който сме настанени. 

От една седмица съм на улицата. Алармирахме и в българското консулство в Милано, че сме в бедствено положение. Не мога да изоставя Цветелин и да си тръгна. Той е с два счупени прешлена на гръбначния стълб и счупена лява ръка. 

Собственикът на фирмата от Дупница, чрез която заминахме в Италия - Марчело Иванов, даде лъжливи показания, които са в полза на италианския работодател, и написа в протокола за пред застрахователно дружество, че Цветелин е паднал от 1,5 м височина. 

В протокола за злополуката Марчело е написал името на колегата от Благоевград Димитър Мицев като свидетел, без да го попита. Много българи бяхме свидетели на трудовата злополука, видяхме, че момчето падна от 8 метра. Заради подадените неверни данни Цветелин няма да получи обезщетение и ще трябва сам да плаща за лечението си в Италия. Родителите му пристигнаха в събота, но могат да са му само морална подкрепа. Днес трябва да се внесат 500 евро в болницата, където е настанен Цветелин", разказа Владимир Велинов.

Майката на Цветелин Иванов - Мая, работи като медицинска сестра в детска градина в Дупница. Баща му Александър Иванов е работник в ТЕЦ "Бобов дол". И двамата са взели отпуск и са заминали спешно за Италия в събота, за да са при детето си.

Ето версията на собственика дупнишката фирма-посредник Марчело Иванов:

"Бях принуден от италианските работодатели да напиша в документите, че Цветелин е паднал от 1,5 м височина и аз го направих, но пред карабинерите казах истината. Не зная кой е подтикнал италианците да ме притискат. 

Трябваше да се върна за 7 дни в България, за да занеса в НОИ документ за осигуровките на Цветелин, за да може българската държава да плати лечението му. Но реших и оставам тук. В понеделник ще подам жалба в Инспекцията по труда в Италия. Аз също съм потърпевш. Собственикът на италианската фирма Арбен Исуфат ме изгони от хотела заради това, че не съм стоял на обекта, а съм отишъл в болницата при ранения Цветелин. Италианецът носи отговорност за трудовата злополука. 

В договора пише, че за здравето и живота на работниците по време на работа носи отговорност италианският работодател. Аз не нося отговорност за случилото се", заяви Марчело Иванов.

Дупничанинът Борис Паризов от дълги години живее и работи в Италия и има собствен бизнес. Обещал да съдейства на сънародниците си, изпаднали в беда. Той е брат на дупнишкия психиатър Александър Паризов.

Очакванията на всички са държавата ни да се намеси и да защити правата на българите, заминали легално с договор да работят в страна от Европейския съюз. Българският студент обаче лежи потрошен в болницата в чужбина и ако приятелите и близките му не успеят да осигурят пари за лечението му, какво ще се случи, се питат притеснени групата бедстващи дупничани.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Общината недоволна от спирките
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Войната в Украйна
Изграждането на АМ "Струма"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: