Адвокатка внесе яснота по казуса с незаконните скоби за паркиране в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (10)
08:50 / 24.11.2020
14283
Пловдивският адвокат и общински съветник Веселина Александрова внася яснота по решението на Върховния административен съд за скобите за паркиране пред блоковете. Припомняме, че бившият кмет и настоящ народен представител Славчо Атанасов съобщи специално за Plovdiv24.bg, че е спечелил делото във ВАС, което беше заведено преди 3 години.

Ето коментара на адв. Веселина Александрова:

"Вече няколко човека ме питат относно "незаконните скоби за паркиране" пред блоковете и се говори за връщане на пари на хората, като казват, че има решение на Върховния административен съд, което е обявило скобите в Пловдив за незаконни.

Решение има, но не скобите са незаконни, а единствено начинът на предоставяне на това място за паркиране на конкретен ползвател. И таксите не са незаконни. Всъщност съдът казва, че когато за едно място за паркиране има повече от един желаещ, трябва да се проведе търг с наддаване - който предложи по-висока такса за ползването (не по-малка от 20 лв. на месец), той ще получи мястото. В сегашния текст на пловдивската наредба се предвижда при повече от един кандидат за мястото да се тегли на жребий, което противоречи на Закона за общинската собственост (който изисква търг). Затова съдът отменя само чл. 8а от Наредбата - за процедурата по предоставяне на ползването, която не е описана като процедура по провеждане на търг.

Сега всъщност ще трябва да се промени наредбата, така че да отговаря на закона.

Цитат от решението: "При проведен търг по реда на чл. 9 и получено по реда на чл. 8 от Наредбата разрешително за местодомуване на леко МПС с поставяне на преместваем обект се дължи такса за ползване на общинското място, като при повече от един кандидат, ползвателят на мястото, както и размерът на таксата се определя от проведения публичен търг, при условие, че таксата не може да е по-ниска от минималния размер, определен с наредба за администриране на местните такси и услуги.""

Цялото решение на ВАС може да прочетете ТУК.

Виж коментарите (10)

Още по темата (229):
27.04.2024 Нов паркинг ще бъде изграден в Пловдив
14.03.2024 Пловдивчанин: Този е наследник на хан Крум
13.02.2024 Сигнал: Плащаш едно паркомясто, а получаваш три
28.01.2024 Ще бъде ли решен въпросът с паркирането в "Центъра", кметът обеща
20.01.2024 Пускат на търг 3 дка в "Тракия", ще правят временен паркинг
19.01.2024 Пловдивчанин: Наглостта расте с всеки изминал ден
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).