ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
800 млн. души страдат от глад и недохранване
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:35 / 21.10.2015Коментари (0)1239
© Вulfoto
Ардо, Маккейн, ПепсиКо, SCA, Содексо, Unilever Food Solutions и WWF обединиха усилията и опита си в борбата с разхищението на храна чрез съвместен и всеобхватен подход насочен към цялата верига на добавената стойност в сферата на хранителните услуги - от производството до потреблението. 

Съвместното сътрудничество на компаниите стартира в Европа. Крайната цел на учредителите на Международната Коалиция за борбата с разхищението на храна (МКБРХ) е да вдъхнови други фирми и организации да приемат и въведат програми за намаляването на похабяването на храна.

Днес живеем в свят, в който повече от 30% от цялата храна, която произвеждаме се разхищава. В същото време повече от 800 милиона души страдат от глад и недохранване. През следващите 35 години, се очаква населението на света да нарасне от 7 до 9,6 милиарда, което поставя природните ни ресурси под нарастващ натиск. 

Ето защо, според членовете на МКБРХ, е неприемливо да се разхищава храна, която би могла да бъде консумирана. В този смисъл, благодарение на големия си мащаб, именно, хранителната индустрия може да играе огромна роля в намаляването на хранителните отпадъци.

Проучванията показват, че разхищението на храна съпровожда всеки етап от веригата на хранителната промишленост - от производството до потреблението (реколта, съхранение, транспортиране, подготовка, сервиз, консумация и т.н.). 

Съвместният подход на коалицията се основава на ангажираност на всеки участник, призовавайки го да поеме своята отговорност в борбата с разхищението на храна. 

Заедно членовете на коалицията имат най-голям географски обхват в света в сферата на хранителните услуги и съответно, имат потенциал да действат на всеки етап от веригата - от производството до потреблението.

Към днешна дата съществуват много организации и инициативи, които участват активно в борбата срещу разхищението на храна. Това, което цели МКБРХ е да максимизира ефекта на колективното въздействие, като поставя акцент върху конкретни действия. 

Целта е да обедини най-добрите подходи, които се прилагат в момента, да добави нови елементи към тях, така, че да бъде обхванат всеки един етап от веригата на хранителната индустрия.

Коалицията в момента стартира проект в училища в различните страни на Европейския съюз. Тя работи в насока да определи на кои етапи от веригата се получава похабяването на храни, за да намери ефективни решения за намаляване на разхищението им, както и да създаде информираност по проблема сред крайните потребители: ученици и учители.

Крайната цел на Коалицията е да разгледа законодателството, което способства или възпрепятства борбата с разхищението на храна. Например, в момента не съществува единен закон в Европейския съюз, който да позволява прехвърляне на отговорността между дарителите и получателите на дарения на храни.

"Имаме големи амбиции за дейността на Коалицията. Наистина вярваме, че колективната организация, която създаваме ще осигури ефикасни решения на предизвикателствата, свързани с разхищението на храна. 

Това е едно предизвикателство, което не бива да се подценява, както по отношение на въздействието върху климата и природните ресурси, така и по отношение на големия въпрос: "Как ще се хранят хората по света през 2050 г.?", смята Дамиен Вердие - Президент на МКБРХ, началник на отдел "Стратегия, научни изследванния и Иновации" в Содексо, член на Изпълнителния комитет.

"Разхищението на храни е сериозен проблем и всички участници в сферата на хранителните услуги - от производителите до крайните потребители, трябва да обърнат внимание на новите възможности за партньорство и сътрудничество. 

Отговорните хранителни компании следва да въведат цялостен подход към производството на храни и активно да се стремят да намалят загубите на всеки етап от веригата - от производството до потребителя." - Жан Берну - Изпълнителен Директор McCain Foods Continental Europe.

На 28 април 2015 г е създадена МКБРХ, като нейното седалище е в Брюксел. По смисълът на закона в Белгия МКБРХ е асоциация с нестопанска цел. Коалицията се финансира самостоятелно от абонаментите и даренията на нейните членове.

С най-голям географски отпечатък в света в сферата на хранителните услуги и повече от 1 милион служители, членовете на МКБРХ са готови да намалят разхищението на храни по цялата верига - от произведителя до потребителя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: