38 имота ще засегне пробивът под Централна гара

Автор: Мариана Панчева
Коментари (18)
10:16 / 12.09.2018
15820
Общо 38 имота ще засегне пробивът под Централна гара, 27 от тях са частни, а за 9 се налага пълно отчуждаване. Това разкриват документите, внесени за разглеждане в местния парламент, предаде репортер на Plovdiv24.bg. На сесията си утре пловдивските общински съветници ще гласуват одобряване на проект за изменение на Подробен устройствен план - План за улична регулация във връзка с мегапроекта. 

Идеята за подземното преминаване под жп гара Пловдив в заложена още в ОУП от 1968 година. Зоната е изключително натоварена, засяга действаща централна железопътна гара, две големи автогари, както и части от бул. "Васил Априлов", бул "Руски", Предгаровия площад, бул. "Христо Ботев", ул. "Калиакра", ул. "Бяло море", ул. "Даме Груев" и бул. "Македония". 

В представения и приложен идеен проект се посочва, че поетапното "слизане" започва от ул. "Велико Търново" до кръговото кръстовище, което ще промени вида на булеварда. Подземното преминаване ще започва от края на кръговото кръстовище, ще минава под него, под бул. "Христо Ботев", под Предгаровия площад, под пероните, линиите, терена на автогара "Родопи" и бъдещата Южна тангента (бул. "Академик Петър Динеков").

От ул. "Велико Търново" до кръговото кръстовище на колелото на Централна гара пътят ще е с профил 14 метра платно с два тротоара. От там насетне се предвиждат две платна от по 7,50 метра, 3 метра средна разделителна ивица и тротоари, както и джобове за спирки от масовия градски транспорт. Самите спирки пък ще бъдат свързани чрез асансьори с горното ниво.

Преходът от подземното ниво е от края на т.н. Южна тангента до 40 метра преди ул. "Калиакра", а от ул. "Калиакра" движението ще се включва в профила на бул. "Македония". В този участък е предвидена и двупосочна велоалея, се вижда от проекта.

Развръзката с Южната тангента се предвижда чрез две кръстовища със светофарни уредби. Връзката на бул. "Васил Априлов" с колелото на гарата пък ще бъде прекъсната и затова развръзката в тази зона ще се осъществява по ул. "Велико Търново" чрез две светофарни уредби на бул. "Васил Априлов" и бул. "Руски".

Виж коментарите (18)

Още по темата (260):
16.04.2024 Труд кипи по новите коловози на Централна гара Пловдив
15.04.2024 Районът около гарата абсолютно неузнаваем заради пробива
15.04.2024 Първо в Plovdiv24.bg: До края на април издават строителното разрешение за демонтажа на Бетонния мост
15.04.2024 Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и
БДЖ
09.04.2024 Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология
09.04.2024 Депутат заговори за археология под Централна гара в Пловдив
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).