ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
В следващите десетилетия една държава може да изчезне от световната карта
Автор: Гено Петров 22:17 / 20.03.2024Коментари (0)28548
©
Столицата на Тувалу - Фунафути
В огромното пространство на Тихия океан потъващите брегове на Тувалу стоят като натрапчиво доказателство за незабавните и необратими въздействия на изменението на климата. Докато тази малка островна нация се бори с нахлуващия океан, тежкото й положение се превръща в символ на неотложната глобална криза, която изисква нашето внимание, разказва специализрианият сайт Earth.Org.

Сгушен в сърцето на Тихия океан, Тувалу, съвкупност от девет коралови атола и острова е олицетворение на спокойния рай и на природната красота. В тази малка островна държава живеят малко над 11 000 души. Благословен с девствени пейзажи и заобиколен от лазурни води, Тувалу отдавна се слави с уникалния си чар. Въпреки това, под тази идилична външност се крие належащо и непосредствено предизвикателство: фината, но безмилостна прегръдка на покачващия се световен океан.

Борбата на Тувалу е трогателно напомняне за по-широките последици от изменението на климата върху малките островни нации. Докато този райски архипелаг се бори с надвисналата перспектива да изчезне завинаги, той служи като силен сигнал за събуждане, че въздействието на изменението на климата не е далечно бъдеще, а разгръщаща се и сурова реалност, която изисква незабавни действия.

Защо Тувалу потъва

Уязвимостта на Тувалу към изменението на климата, особено покачването на морското равнище, се корени в географския му състав. Състои се от девет ниско разположени коралови атола и острови, Тувалу е изправен пред двойните заплахи от глобалното затопляне и последващото топене на полярните ледени шапки и ледници. Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) съобщава за ускорено покачване на глобалното морско ниво, засягащо малките островни държави, средно с 0,2 метра (0,7 фута) през последния век. Учeнитe пpoгнoзиpaт, чe Tyвaлy мoжe дa cтaнe нeoбитaeм пpeз cлeдвaщитe 50 дo 100 гoдини. Mecтнитe oбaчe cмятaт, чe тoвa мoжe дa cтaнe мнoгo пo-paнo - в paмĸитe нa cлeдвaщитe 30 гoдини.

В допълнение към покачването на морското равнище, Тувалу е все по-разтърсван от по-чести и тежки метеорологични явления, като циклони и бурни вълни. Тези събития допълнително подкопават деликатния баланс на екосистемите на острова, което прави живота все по-несигурен за неговите жители.

Последици за бъдещето

Потъването на Тувалу има дълбоки последици за световната общност и служи като предвестник на това, което може да се развие, ако не се предприемат спешни действия за смекчаване на изменението на климата. Загубата на Тувалу не само ще измести населението му, но и ще изкорени уникално културно наследство и история. Глобалната общност трябва да признае взаимосвързаността на изменението на климата, повишаването на морското равнище и разселването на цели общности.

Като една от най-малките и най-уязвими нации, Тувалу също сигнализира за по-широки заплахи, пред които са изправени други ниско разположени и островни нации по света. Деликатните екосистеми на тези островни нации в момента са застрашени, застрашавайки уникалната флора и фауна, тъй като покачващите се морски нива потапят местообитанията, нарушавайки техния деликатен баланс. Освен това недостигът на вода се превръща в критичен проблем, тъй като повишаващите се температури и променените модели на валежите засягат островите, зависими от ограничените ресурси на сладка вода, застрашавайки както човешкото население, така и селското стопанство.

Освен това избелването на коралите, екстремните метеорологични явления и покачването на морското равнище ще окажат въздействие върху  селското стопанство и аквакултурите, което ще доведе до финансова нестабилност. И накрая, променящите се климатични модели водят до повишени рискове за здравето, създавайки среда, благоприятна за разпространението на болести, пренасяни от вектори, което допълнително застрашава здравето на населението на островите.

Потъването на Тувалу поднови вниманието към неотложността на действията в областта на климата. Международният отговор обаче е смесен, като някои страни предприемат смели стъпки за намаляване на емисиите, докато други изостават. Парижкото споразумение, подписано през 2015 г., беше положителна стъпка напред, като ангажира страните да ограничат глобалното затопляне до много под 2C над прединдустриалните нива. Независимо от това, постигането на тези цели остава монументална промяна и като се има предвид, че 2023 г. беше най-топлата година в историята, е само въпрос на време Тувалу и други малки островни нации да се поддадат на последиците от изменението на климата, освен ако не бъдат предприети незабавни действия.

Потъването на Тувалу е емблематично за екзистенциалната заплаха, пред която са изправени малките островни нации по света. Потъването на Тувалу може да послужи като трагична прелюдия към предстоящата съдба на други малки островни нации, напълно променяйки бъдещата карта на света, създавайки нови граници, засягайки миграционните модели и геополитиката, като по този начин го прави наложително за глобалната общност да действа решително и съвместно в лицето на това безпрецедентно глобално предизвикателство.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: