ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
В Пловдив отбелязват 120 години от рождението на Златю Бояджиев 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:02 / 16.10.2023Коментари (0)936
На 22 октомври т.г. се навършват 120 години от рождението на големия български художник Златю Бояджиев. По този повод точно в деня на рождението му Община Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив“ и фондация "Златю Бояджиев“ организират честване в къща музей "Златю Бояджиев“ в Стария град (къщата на д-р Стоян Чомаков, ул. "Съборна“ № 18), където се намира постоянната експозиция на художника. Началото е в 11.00 часа.

Програмата включва две събития. Официално откриване на изложба, посветена на 120 години от рождението на Златю Бояджиев и представяне на луксозен албум със заглавие: "Димитър Пампулов представя: Портрети от Златю Бояджиев“.

На честването в емблематичната къща ще присъстват кметът Здравко Димитров, Министърът на културата Кръстю Кръстев и Петър Стоянов – Президент на България (22 януари 1997 – 22 януари 2002), който е и почетен председател на фондация "Златю Бояджиев“.

Музикален домакин на събитието ще бъдат талантливите възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков“- Пловдив, които ще се погрижат за музикалния фон.

Изложбата, която ще бъде открита, включва творби от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив и ОИ "Старинен Пловдив“, както и непоказвани творби на Златю Бояджиев, част от колекцията на КЦМ АД, специално експонирани по повод годишнината.

Ще бъде представена и документална изложба за живота и творчеството на художника и лични вещи, предоставени от наследника Златин Бояджиев. Изложбите са подготвени от екип: Валя Ангелова – уредник на къща музей "Златю Бояджиев“- ОИ "Старинен Пловдив“ и Теодор Караколев от фондация "Български архитектурен модернизъм“ със съдействието на Златин Бояджиев.

Албумът с портрети от Златю Бояджиев, съставен от Димитър Пампулов, ще бъде представен от издателя арх. Стефан Добрев. Луксозното двуезично издание на български и английски език съдържа множество портрети, събрани в 260 страници. Сред тях са портрети на родители, роднини, велики българи, художници, артисти, писатели, портрети от Париж, личности от близо и далеч, както и портрети от пет частни колекции – на фамилия Бояджиеви, на Боян Радев, на Димитър Инджов, Димитър Георгиев и на Красимир Дачев.

В третата част на албума са включени автопортрети на Златю Бояджиев и биография. Цената на албума е 40 лева, той е наличен в къщата и в момента, ще бъде наличен за продажба и в деня на честването.

"Представените в този уникален художествени албум около двеста първокласни портрета от Златю Бояджиев, рисувани първо с дясната ръка (до 1951 г.) и след това с лявата, далеч не обхваща огромното портретно творчество на художника, особено създаденото през втория му период. Това е среща с един изумителен световен феномен в изкуството, безценна част от българското живописно наследство", подчертава съставителят на книгата Димитър Пампулов. Албумът е издаден с финансовата подкрепа на НФ "Култура“ и Община Пловдив по Компонент 4 "Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“, както и с подкрепата на "Розаимпекс“ ООД и "КЦМ 2000 Груп“.

В същия ден – 22 октомври, за туристи и посетители в къща музей "Златю Бояджиев“ в следобедните часове е предвидена презентация "Хронос и топос в платната на Златю Бояджиев“. Тя е на уредника на къщата Валя Ангелова и пренася публиката във времето и пространството на платната на Златю Бояджиев.

В 16:00 ч. ще има прожекция на документалния късометражен филм "Художникът Златю Бояджиев", създаден през 1961 г. Сценарият е на Хаим Оливер и Цанко Лавренов, режисьор е Иван Попов, а оператор е Барух Лазаров. Филмът печели втора награда за документален филм на първия Фестивал на българския филм "Златна роза" във Варна през 1961 г. и същата година е номиниран за златна палма на фестивала в Кан.

Прожекцията и презентацията бяха част от програмата на тазгодишните "Празници на Стария град“, в чиито център освен популяризирането на движимото и недвижимо историческо наследство на Старинен Пловдив, беше и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.

Входът за събитията е свободен! 

За къща музей "Златю Бояджиев“:

Собственик на къщата в сърцето на Стария град е бил д-р Стоян Чомаков (1817-1893), виден възрожденски деец, един от най-изявените борци за църковна независимост. Той и сред първите дипломирани лекари в Пловдив. Учил медицина в Италия и е специализирал хирургия в Париж. Управител е на първата българска болница, основана в Пловдив след Освобождението.

Сградата е построена към 1858-1860 година и е типичен образец на късните симетрични възрожденски къщи, с представителна външна и вътрешна архитектура. Любопитен факт е, че в края на XIX и началото на XX век къщата е била лятна резиденция на княз Фердинанд.

От 1984 г. къщата става постоянна експозиция на най-голямата колекция от картини на бележития български художник Златю Бояджиев (1903-1976), считан за един от най-самобитните български художници на XX век.

Творчеството на художника обединява няколко цикъла в експозицията: "Брезовски цикъл“, който остава основна тема през цялото му творчество; "Миньорски цикъл“ с многофигурни композиции на фона индустриален пейзаж и "Румънски цикъл“, характерен с експресивната техника. Понастоящем къщата е под управление на Общински институт "Старинен Пловдив“. 

Накратко за Златю Бояджиев:

Златю Бояджиев е роден на 22.10.1903 г. в Брезово, Пловдивско. През 1932 г. завършва живопис в Художествената академия, София, при проф. Цено Тодоров. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа. Творчеството му се разделя на два основни периода.

Първият продължава до 1951 г., когато художникът получава инсулт, вследствие на който е парализирана дясната половина на тялото му. Няколко години по-късно, Бояджиев отново се връща към живописта, рисувайки със своята лява ръка. През първия период в творбите му се преплитат различни стилови и художествени похвати.

В едни платна той изгражда формата плътно и обобщено, с неокласически маниер, а в други използва някои импресионистични техники. В битовите картини от 40-те години формите са синтезирани, вниманието е насочено към отделния детайл, за да се разкрие по-пълно идейния замисъл на творбата. Портретите на Бояджиев от този период се отличават със стегнат и точен рисунък, плътна моделировка на формите и дълбоко вникване в характера на портретувания.

През втория период, без да губи идейна връзка с предходното си творчество, Бояджиев изявява други страни на своята чувствителност и търси нови пластични решения. Интересът му към селския бит се запазва.

В картините му обаче навлиза една първична романтика, при която реалното се преплита с чудноватото и приказното. Бояджиев създава стотици композиции, портрети и пейзажи, отличаващи се с подчертана експресия и драматизъм. Портретите от втория период са още по-охарактеризирани, понякога и чрез средствата на гротеската.

Творби на Златю Бояджиев са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян и други, както и на частни колекционери у нас и в чужбина. Носител е на редица отличия и награди, сред които: Кирил и Методий - I степен, Лауреат на Димитровска награда, награда за живопис Владимир Димитров - Майстора от СБХ и др. Художникът умира на 02.02.1976 г. в Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: