Рано в понеделник ни очаква кървавочервено лунно затъмнение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:36 / 25.09.2015
2145
Истински космически спектакъл ще могат да наблюдават любителите на астрономията в ранната утрин на 28-ми септември. Тогава ще станем свидетели на изключително рядко събитие - съвпадение на пълно лунно затъмнение със супер луна и жетварска луна, предаде БНТ.

Пълните лунни затъмнения са рядкост - само едно на всеки три лунни затъмнения е пълно. За десетилетие обикновено броят на видимите и в двете полукълба подобни явления не надвишава пет. Супер Луна пък е съвпадението на пълнолуние или новолуние с най-близкото приближаване на Луната до Земята по нейната елиптична орбита - така нареченият пeригей.

В резултат размерът на лунния диск нараства, макар това да не се вижда с невъоръжено око. Жетварска Луна в Северното полукълбо от своя страна е пълнолуние, което се пада близо до есенното равноденствие. 

Комбинацията от трите астрономически явления е изключително рядка и ще се прояви като кърваво-червена луна от запад между 5:11 и 5:32 часа рано сутринта на 28-ми септември. Астрономи съветват желаещите да наблюдават явлението да изберат място с открит нисък хоризонт в посока запад.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Журналист си тръгна със смешна сума от предаването на Геро
Това ли ще са водещите на "Биг Брадър"?
Хубавица от Пловдив разкри за скандални съобщения
Изключвайте зарядните от елмрежата
Христо Стоичков със страхотен улов
Гей сцена с ром и българин в наш филм разбуни духовете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).