Православни и католици заедно на Цветница

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:47 / 17.04.2011
1958
Днес християнският свят празнува Цветница или Палмова неделя, като тази година православни и католици отбелязват Светлите Христови празници на едни и същи дати. Цветница е един от най-хубавите пролетни празници. В този ден Исус Христос е бил тържественото посрещнат с маслинови и лаврови клонки в Йерусалим.

Българският патриарх Максим отслужи литургия за Цветница в столичната църква "Св. Неделя". В Пловдив Празничната Света Литургия беше отслужена от митрополит Николай в катедралния храм "Света Богородица".

По традиция празничен курбан раздаде кметството на пловдивския район "Северен" в двора на храма "Свети Иван Рилски". Празничен концерт за Цветница имаше в парк "Белите брези" на пловдивския район "Южен".

БЧК организира за Цветница акция за доброволно кръводаряване. Пунктовете работят до големите храмове в страната. Доброволци на Младежкия Червен кръст в Пловдив събират парични дарения пред православните храмове. Парите ще се използват за подпомагане на социално слаби деца и младежи.

В Рим десетки хиляди вярващи, развяващи палмови и малслинови клонки, присъстваха на литургията, отслужена от папа Бенедикт Шестнайсети на площад "Свети Петър".

Множество поклонници и туристи пристигат в италианската столица за предстоящата седмица, чиято кулминация ще бъде тържествената меса за Великден следващата неделя. Още повече хора се очакват на 1 май, когато Бенедикт ще провъзгласи за блажен предшественика си папа Йоан Павел Втори на церемония на площад "Свети Петър".

Източник: БНР


Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Емрах още е влюбен във Веси, пуска й тайни съобщения
Актриса от Драмата, известната от "Войната на буквите", ще става ...
Родители фалират покрай абитуриентските балове на децата си
50-годишната Росица Пейчева разкри името на бебето
Обрат! Ергенката Надежда дава втори шанс на Алек
Бурите са били много силни, изместили са центъра на земното магни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).