Пикът на метеорния поток Ориониди ще е тази нощ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:13 / 21.10.2015
2480
Метеорният поток Ориониди ще достигне пик в ранната утрин на 22 октомври 2015 година. С други думи, кулминацията на "звездния дъжд" ще бъде в нощта на 21 срещу 22 октомври. 

Най-добре е Орионидите да се наблюдават от полунощ до 4-5 часа сутринта. 2015 година е изключително удачна за наблюдение на Орионидите. Луната ще залязва по-рано и няма да пречи на гледката.

Както следва от названието, метеорите на този поток ще изглеждат летящи от съзвездие Орион, получило названието си в чест на ловеца Орион - герой от древногръцката митология. Най-лесният начин да видите съзвездието е да намерите червената звезда Бетелгейзе и Пояса на Орион.

Тази година скоростта на Орионидите ще бъде 10-20 метеора в час, ако се наблюдават в извънградска и тъмна местност. Орионидите са сравнително бързи метеори, но те често оставят след себе си трайни следи, а също от време на време изгарят като огнени топки, осветяващи небето.


Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Ще се изненадате кои са най-използваните банкноти у нас
Маслините ни предпазват и трябва да ги ядем с костилките
В "Ергенът" останаха само две претендентки
Бони загуби в Hell's kitchen, отмъкнаха й победата в последния мо...
Звездно бебе с приказна погача
Троен годеж в Hell's kitchen


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).