Отбелязваме Международната седмица на писмото

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:47 / 08.10.2015
1268
На 9 октомври 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Именно този ден целият свят празнува сега като Световен ден на пощите. 
 
На 1 юли 1879 година България става пълноправен член на Всемирния пощенски съюз. През 1880 г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

Международната седмица на писмото се отбелязва с решение на 14-я конгрес на Всемирния пощенски съюз в Отава, Канада, през 1957 г., през календарната седмица, която включва датата 9 октомври - Световен ден на пощите.

В тази връзка на 9 октомври 2015 г. "Български пощи" ЕАД организира във всички Областни пощенски станции посещения на ученици, които ще прочетат написани от тях писма и ще проследят "Пътят на писмото". Децата ще се запознаят и с дейността на една пощенска станция. 

Своите писма ще прочетат и наградените от "Български пощи" ЕАД участници в 44-я Международен младежки епистоларен конкурс на тема: "Разкажете ни за света, в който искате да израснете". 
 
Международният младежки епистоларен конкурс е създаден с решение на Конгреса на Всемирния пощенски съюз в Токио през 1969 г. и официално стартира през 1971 г. 

Целта на този конкурс е младите хора да развиват уменията си, свързани с изкуството да се пишат писма и да усъвършенстват способностите си за изразяване, а също така и да се укрепва международното сътрудничество в световен план, което е една от основните мисии на Всемирния пощенски съюз. 

Конкурсът е отлична възможност да се популяризира важната роля на пощенските услуги в съвременното общество. Чрез участието си в него всяка страна-членка на Всемирния пощенски съюз допринася за насърчаването и повишаването на грамотността сред младите хора. Това е и една от целите на хилядолетието на ООН за постигане на свят на равноправие, просперитет, свобода, достоен живот и мир.

Организатор на международния младежки епистоларен конкурс в България е "Български пощи" ЕАД. Темата на 45-я Международен младежки епистоларен конкурс за 2016 г. е: "Напишете писмо до своето 45-годишно аз".

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря
Ново лице се присъединява към "Тази събота и неделя"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).