Осъществяват проект "Кирилицата-нашата азбука"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:08 / 20.04.2011
3881
Сдружение "Иновации и потенциал" с активното партньорство на Община Пловдив, НБ "Иван Вазов"; Национален граждански съюз в полза на образованието "Христо Г. Данов" - Пловдив; ГХП "Св. св. Кирил и Методий", осъществява проект "Кирилицата - нашата азбука", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Днес, в присъствието на зам.-кмета Георги Титюков, проектът беше представен в община Пловдив.

На презентацията стана ясно, че един от актуалните проблеми на нашето общество днес е неграмотността сред младите хора. Все по-честата употреба на латиницата в ежедневната им комуникация в интернет неминуемо води до ниска езикова култура. Езикът, културата, традициите са елементите, които определят идентичността на дадена нация. 

"Ние, от сдружение "Иновации и потенциал", смятаме, че съхраняването и предаването на тези елементи между поколенията е изключително важно условие за "оцеляването" на българската родова памет. Искаме да стимулираме младите да изразяват себе си по "правилния" начин, използвайки кирилицата - нашата азбука, познавайки законите на нашето четмо и писмо", каза представителят на сдружението Тодор  Стоилов.

Чрез настоящия проект организаторите искат да обърнат внимание на този така наболял в обществото проблем, търсейки мнението и вижданията на учениците. Те смятат, че конкурсният принцип със съответно стимулиране би довел до постигане на много добри резултати. 

"Ще се даде възможност на младите хора чрез писането на есе и чрез рисунка всеки сам за себе си да открие смисъла на великото дело на светите братя Кирил и Методий, да осмисли и преоткрие българските духовни традиции. Едновременно с това младите хора ще могат да разкрият и своя талант, като разкрият възможностите си в писането и рисуването", се каза още на пресконференцията.

Проектът е насочен към всички ученици от 4. до 12. клас в средните училища на територията на гр. Пловдив, като съответно ще бъдат разделени в две възрастови групи: 10-13 години и 14-18 години.

Участниците трябва да напишат есе в размер на 30 реда и/или да нарисуват картина (няма ограничения за избора на техники за рисуване; форматът на картините е 35/50 см, на кадастрон.), с което да изразят своето отношение към българската писменост и по-конкретно разбирането на знаците на азбуката. Жури ще оценява постъпилите материали от двете категории. При всяка възрастова група ще бъдат връчени по три парични награди и грамоти - една първа, една втора, една трета. Картините и есетата се приемат до 10 май.

Програмата е следната: на 11 май ще се проведе дискусия на тема: "Интернет и Кирилицата". В нея ще участват преподаватели от пловдивските училища и ученици. Целите на тази дискусия са: определяне на основните причини за нарастващата неграмотност, търсене на начини за бързото й и ефективно ограничаване, стимулиране на изразяването и отстояването на позиции на младите хора и определяне мястото и ролята на българския учител днес.

На 23 май в залата на Народна библиотека "Иван Вазов"ще бъдат обявени резултатите и връчени наградите на първенците в двете възрастови категории в съответните области. Ще бъде направена изложба на всички постъпили картини. Ще се проведе и литературно четене, посветено на празника, на което най-добрите есета ще намерят място.

Най-добрите есета и най-сполучливите картини, както и части от дискусията ще бъдат публикувани в отделна брошура, която ще се разпространи в пловдивските училища. Екземпляри от нея ще бъдат предоставени на читалищата и библиотеките в града.

"Кирилицата е третата официално призната азбука в ЕС след латиницата и гръцката, затова трябва да я съхраним и да предадем знанието и духовните ценности на младите хора и на идните поколения. Именно това е и основната цел на нашия проект. Смятаме, че неграмотността не е дарба, а недъг. Не трябва да се стремим към деградация, а към личностно и духовно израстване. Чрез настоящия проект искаме да възпитаме в учениците от пловдивските училища желание да се изразяват в интернет на кирилица", завърши презентацията Стоилов.


Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Най-лошият кошмар за финалистките в "Ергенът" се сбъдна! Няма поб...
Чоткин отвя всички в Hell’s Kitchen и грабна голямата награда от ...
Поредната магнитна буря удари Земята
Джакпотът от тотото падна, вижте от кой град е късметлията
Рибар улови 85-килограмов сом
Шеф Манчев променя правилата в "Черешката на тортата"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).