Насекоми и червеи може да се окажат новите храни на европееца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:08 / 13.10.2015
2442
Насекоми като щурци, копринени буби, домашни мухи и червеи може да се окажат новите храни на европееца. Това става ясно от съобщение на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), в което се уточнява, че тези насекоми са с най-голям потенциал за производство на храни и фуражи на Стария континент и представляват незаета пазарна ниша.

Използването на насекоми в манджата може да доведе до важни ползи за околната среда, икономиката и сигурността на прехраната, поясняват европейските експерти. В момента ЕК прави ремонт на законодателството си за т.нар. нови храни, след като миналата седмица евродепутатите забраниха окончателно клонирането на животни за нуждите на земеделието и свързаните с него отрасли. 

Отглеждането на насекоми за прехрана на хората може да доведе до по-ниски нива на парникови газове и амоняк, отколкото отделяните при отглеждането на крави и прасета, според доклада на EFSA.

2 млрд. души по света вече включват в храната си насекоми, които са богати на протеини и минерали, припомниха от Центъра за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните.


Източник: "Монитор"

Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., може да замърсява възду...
Бивша на Григор Димитров обра точките на Met Gala 2024
Храните, които подуват корема
Голяма наша актриса има рожден ден днес
Този тийнейджър решава, че след като завърши училище, ще живее въ...
Софи Маринова на една сцена с голямата Лили Иванова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).