ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
"Луди Млади" - посланици на българщината в Палестина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:38 / 06.01.2012Коментари (0)2301
© Plovdiv24.bg
Пловдивският фолклорен танцов ансамбъл "Луди Млади" се завърна наскоро от вълнуващо гостуване из родните Христови земи. Те бяха специално поканени от Посолството на Палестина в България да станат част от една прекрасна традиция, обединяваща младежи и фолклор - фестивалът "Вярност към наследството на дедите". Събитието се проведе между 7. и 14. Декември в Рамала. 

В продължение на седмица местният Дворец на културата бе огласян от традиционни песни, танци и обичаи, където специална програма изнесоха и българската група. "Луди Млади" представиха неповторимия Български фолклор с песни и танци от няколко области на родината - кой от кой по-красив и аплодиран от топлата публика. Завладени от духа на Коледните и Новогодишни празници, в търсене на нова гледна точка към традициите, историята и културата на тези свещени дни, разпитахме "Луди Млади" за тяхното изживяване в Палестина:

- Да започнем от самото начало - как получихте покана за Фестивала в Рамала?

- Ние вземаме дейно участие в различни прояви в града и страната, организираме Пловдивския фолклорен фестивал за любители "На хорото под тепето" и хората ни забелязват, канят ни на различни събития. Така например, получихме покана за "Дефиле на младото вино" 2011, като бяхме част от програмите за откриването и закриването му, изнасяхме представления в къщите, където винопроизводителите представяха продукциите си. Ние сме много организирани и стриктни при изпълнение на ангажиментите си, това се забелязва и цени от организатори на всякакви мероприятия. По същия начин се получи и с въпросния фестивал.

- Имаше ли други чуждестранни гости на фестивала?

- Не, ние бяхме единствените, удостоени с тази чест, за което не можем да не благодарим и на Община Пловдив за съдействието! Забелязваме, че Общината е станала много по-отворена и подкрепяща що се отнася до подобни инициативи, което страшно много ни радва и обнадеждава за бъдещето на родния фолклор, за запазването на традициите.

- Като стана дума за фолклор и традиции, как се възприеха вашите изпълнения от палестинската публика? Имат ли общо нашите и техните обичаи, танци, песни?

- Публиката ни прие много радушно навсякъде, където имахме участие. Те са топли и гостоприемни хора, което е една от общите ни черти. Другото е, че и при тях, както и при нас, всяко движение в танца носи собствено значение, има своя сакрален смисъл. Те са дълбоко свързани със земята, с историята и вярванията им.

- Разкажете ни повече за турнето, каква беше програмата ви?

- "Натоварена" може би е най-правилното определение. От организаторите на фолклорния фестивал ни бяха подготвили доста разнообразна и обогатяваща програма не само с участия, но и с обиколки и запознаване с бита и традициите на народа, с посещения на забележителности и т.н. Освен участия в Палестина, имахме и такива в съседен Израел - в Назарет бяхме посрещнати изключително добре от местната публика. Йерихон, Витлеем, Мъртво море са само част от най-интересните места, които разгледахме. В Йерихон, например, ни показаха най-старото вековно дърво, където Иисус е сътворявал чудеса, а малко извън самото селище се намира комплекс пещери, сега превърнати в манастир, където Божият син е живял, молил се и постил, за да изкупи първия си грях. Докато бяхме в Назарет, посетихме дома и работилницата на Йосиф и Мария, а във Витлеем нямаше как да пропуснем църквата "Рождество Христово". Въобще, там всяко кътче е пропито с мистицизъм, историческа значимост и духовност.

- А местното население - какъв е животът там днес?

- Там някак особено се смесват пъстротата на традиционни пазари с униформите на войниците, християнските храмове, песните на ходжата в 5 сутринта и исторически забележителности. По-пъстра, разнородна и някак объркваща картина е трудно човек да си представи. Но дори и да успеем да ви разкажем в детайли какво сме видели, просто е невъзможно да предадем самото усещане, тази странна смесица на възхищение, любопитство и какво ли още не. Изживяването беше, най-общо казано, много поучително. 

- Вие бяхте в Палестина малко преди Коледните празници. Как се честват там тези най-почитани дни?

- Много тържествено и с дълбок смисъл. Както споменахме, имахме щастието да посетим църквата "Рождество Христово" във Витлеем, където се смята, че е роден Иисус и определено бяхме впечатлени от смирението и духовността, която цари там. В България също се ходи на църква, но разликата е голяма - може би самото място, историята и значението му за целия Християнски свят, ни подействаха изключително. Освен тази чисто духовна страна на празника, успяхме да се докоснем и до забавната част - присъствахме на запалването на коледните светлини на огромната елха в центъра на Рамала. Естествено, церемонията бе съпроводена от концерт, представления и доста голяма публика, която се радваше на тържеството.

- След това турне из Палестина и Израел, какво бихте пожелали на своите сънародници за празниците и новата 2012 година?

- Първо, разбира се, да са живи и здрави, от това по-важно няма. Да преследват мечтите си, да защитават ценностите си, да ценят това, което имат и да му се радват! Защото, както за пореден път се убедихме, няма по-хубаво място от дома, от нашето си, българското - нека го обичаме и пазим!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: