Хапче срещу коронавирус излиза спешно на пазара

Автор: Цвети Тончева
Коментари (3)
20:08 / 11.10.2021
8704
Merck моли FDA да разреши антивирусното хапче Covid за спешна употреба, съобщава CNBC. Искането на американския производител на лекарства дойде, след като данните от клиничното изпитване от трета фаза, публикувани на 1 октомври, показаха, че лекарството, известно като "молнупиравир“ намалява в около 50% шансовете пациентите, наскоро диагностицирани с Covid да бъдат хоспитализирани. Лекарството действа, като инхибира репликацията на вируса вътре в тялото.

За разлика от интравенозното лекарство ремдесивир на Gilead Sciences, молнупиравир на Merck може да се приема през устата. Ако бъде одобрено от регулаторните органи на САЩ, това ще бъде първото хапче за лечение на Covid, потенциално променящо напредъка в борбата с вируса, който убива средно повече от 1600 американци на ден.

"Изключителното въздействие на тази пандемия изисква да се движим с безпрецедентна спешност и това е, което нашите екипи направиха, като подадоха това заявление за молнупиравир до FDA в рамките на 10 дни след получаване на данните“, заяви главният изпълнителен директор на Merck Робърт Дейвис в прессъобщение.

Хапчето може да бъде достъпно за американците до края на тази година. Merck, която разработи лекарството с Ridgeback Biotherapeutics заяви, че активно работи с регулаторните агенции по целия свят, за да подаде заявления за спешна употреба или разрешение "през ​​следващите месеци".

Компанията се съгласи по-рано тази година да достави на САЩ около 1,7 милиона курса на молнупиравир, ако получи разрешение за спешна употреба или пълно одобрение от FDA. Според The ​​New York Times, петдневен курс на лечение ще струва на федералното правителство около $ 700 на пациент, една трета от сегашната цена на моноклоналните антитела.

Въпреки, че ваксинациите остават най-добрата форма на защита срещу вируса, американските служители и здравните експерти се надяват, че хапче като това на Merck ще попречи на болестта да прогресира при заразените и ще предотврати хоспитализациите. Хапчета като тези на Merck се считат за нещо като "свещен граал“ за лечение, каза на пресконференция миналата седмица д -р Майк Райън, изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации в здравеопазването на Световната здравна организация.

Други производители на лекарства също работят върху антивирусни хапчета. Хапчето, създадено от Pfizer, която разработи първата разрешена ваксина срещу Covid в САЩ с BioNTech, може да бъде налично до края на тази година, каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла пред CNBC през април.

Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря
Ново лице се присъединява към "Тази събота и неделя"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).