ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Горещо Мароко стопля пловдивчани с арт приказка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 16.12.2011Коментари (0)1827
©
Пловдив, най-старият жив град в Европа, ще посрещне Мароко - страна на чудеса и хилядолетни традиции. Днес точно в 18 часа, ще отвори врати бутиковата експозиция "Площад Мароко" и вълшебната африканска приказка ще сгрее с духа си всички посетители на АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ.

Живописни творби на Сана Алами и други марокански художници, пластики и лампи от папие-маше на Шафик Субаи ще огреят прекрасното изложбено пространство в мол "Галерия Пловдив" /2-ия етаж, зад стената за катерене/. Диханието на Мароко няма да е пълно без занаятчиите. Разхождайки се на импровизирания, разположен върху 1 000 кв. м, площад всеки ще може да докосне керамичните съдове и предмети, фенери, типичните изделия от кожа. Площадът не би бил пълен без пъстротата на тъкани и костюми, без предметите за бита от туя /африканско дърво/, без мароканските бижута и уникалните мебели, вплели в себе си усета на ювелирни творци.

Пъстър и многолик ще е духът, който артмениджърите на най-големия търговско-развлекателен комплекс в Южна България изграждат за любознателния зрител. Загадъчната приказка Мароко ще се разлиства пред посетителя благодарение и на българи, докоснали се до магичното очарование на кралството: "Африка през погледа на Христо Габеров" е живописният цикъл, с който чрез платна ще стъпите на вълшебно килимче и ще се отнесете към мистичния материк. Така, както Габеров и Володя Сорокин с велосипеди прекосиха 23 държави и пълнеха в шепи преживявания от Черния континент. В магията Мароко ще ви потопят и фотографиите на проф. Чавдар Попов (председател на Българо-мароканската асоциация), Мария и Йордан Йорданови, Анна Йорданова, Неделян Нешев и др.

Дали приказка се разказва на един дъх? Едва ли, защото така както необятна е пустинята, така необятен е духът на мистично Мароко. Красивата африканска приказка ще започне с представяне на мароканска чаена церемония. После дъхавата напитка ще се лее за всеки гост, споделил вечерта си с Мароко под покрива на мол "Галерия".

Приказката обещава и още: преди Рождество - на 23 декември от 14 часа всеки може да обогати Коледната си трапеза с вкус от Африка, купувайки марокански сладкиши.

В дните преди Нова година - на 28, 29 и 30 декември от 16 часа - украсете себе си за празничната нощ, канят организаторите. Боди арт с мароканска къна е гарантиран знак за уникалност.

Знайно е, че на Коледа стават чудеса, че лампата на Аладин е вълшебна, че стига да поискате, килимчето може да литне! А "Площад Мароко" става сбъднато чудо в мол "Галерия Пловдив" благодарение на клуб "Мароко"- Жана Симеонова, на Шафик Субаи - секретар на Българо-мароканската асоциация, на галерия "Карим" в София и галерия "България" в Мароко и "Сиенит Холдинг". Посетете "Площад Мароко", той ще е отворен за топла прегръдка всеки ден от 16 декември до 16 януари. Ще ви очаква - пъстър, изпълнен с изненади, настроение и пулсиращо жив.

"Площад Мароко" е поредното уникално събитие в мол "Галерия Пловдив", комплекса, който вече година и половина е не само търговското, а и културното средище на Пловдив. Амбицията на арт мениджърите на мола - Кети Зидарова и Донка Колева, с тази бутикова експозиция е, както да се представи чуждестранно изкуство, така и да се покаже на любопитните посетители марокански занаяти, бит и култура, формирани на основата на древната Капсийска цивилизация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: