Експерти: Саламите и шунките не причиняват рак

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:49 / 28.10.2015
2952
Шунка, кренвирши, бекон увеличават риска от рак. Това сочат данни на Световната здравна организация.

Според диетолога проф. Донка Байкова обаче това не е съвсем вярно.

"Ако се разровим в конкретиката, която не се съобщава, става въпрос за доза. Говори се за 160 грама дневно колбаси. Ако погледнете нашите препоръки, отдавна сме фиксирали едно количество от 160 грама седмично колбаси не биха довели до същото", обясни проф. Байкова.

"Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни. При храните е въпрос на доза. Същото като при лекарствата", коментира Кирил Вътев, собственик на фирма за производство на колбаси.

"Никой не се съмнява в полезността на чистия пчелния мед. Но от един буркан мед, изяден наведнъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ", заяви Вътев.

Източник: Нова ТВ

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Ергенът се изложи много в ефира на bTV
Легендарна тв водеща: "Шок и ужас" бе най-трудната ситуация в кар...
Пазаруването на евтини стоки от "Тему" и други китайски сайтове к...
Известни Тик Токъри станаха родители за втори път
Пестим ли гориво, ако изключим климатика на колата?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).