ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Африкански уникати могат да видят и купят на изложбата "Площад Мароко" пловдивчани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:49 / 17.12.2011Коментари (0)2161
©
Дъхът на величествената и страховита пустиня Сахара насити с неповторимо настроение снощи, 16 декември, пространството от 1 000 кв.м на изложбената зала АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ - Пловдив. Открита бе необичайна за нашите географски ширини като замисъл и съдържание експозиция "Площад Мароко". Тя е първата по рода си не само в мол "Галерия Пловдив", но и въобще в България. Но скоро ще видим още много подобни артистични изяви, тъй като амбицията на артмениджърите на най-големия търговско-развлекателен комплекс в Южна България - Кети Зидарова и Донка Колева, е да покаже културата и на други народи. Очаква се следващата изложба да бъде посветена на Полша.

Основни инициатори на "Площад Мароко" са Жана Симеонова, собственик и работник в клуб "Мароко" и Шафик Субаи - секретар на Българо-мароканската асоциация. Заедно с артмениджърите на мол "Галерия Пловдив" те са подредили и съчетали предмети и произведения на изкуствата по много оригинален начин. И не случайно са нарекли изложбата "Площад Мароко", защото тук може да се видят и купят предмети, които човек би видял и би си купил от реален марокански площад.

Като се започне от картини и фотоси, красиви съдове, мъжка или женска джелаба - традиционните арабски дълги до земята роби от прекрасна естествена материя. Секретарят на Българо-мароканската асоциация Шафик Субаи неуморно обясняваше историята и предназначението на странни за българското око предмети за бита и музикални инструменти с антикварна стойност на древната Капсийска цивилизация, които той от години събира с голяма любов. Самият Субаи беше облечен в традиционна мароканска дреха, но не съвсем - от мека естествена материя, със стилни шарки и очевидно - с бутикова стойност и елегантност. За него председателят на асоциацията, който откри изложбата - професор Чавдар Попов каза, че е половин българин - говори перфектно български, завършил е медицина у нас, женен е за германка, с която обаче се срещнал в България , има 25-годишна медицинска практика тук. В изложбата той участва не само като колекционер, но и с изработените от него лампи от папие-маше с причудливи форми.

В магията на Мароко ни потапят живописни творби на Сана Алами и други марокански художници, цикълът "Африка през погледа на Христо Габеров", фотографиите на проф. Чавдар Попов, Мария и Йордан Йорданови, Анна Йорданова, Неделян Нешев и др.

Прекрасни предмети за бита, направени от много ценната дървесина на туя, дамски чанти от естествена кожа - произведения на изкуството, кафтани - пъстри дълги халати, всичко това може да се види, пипне и купи на "Площад Мароко".

Няколко млади български момчета и мъж на по-зряла възраст бяха седнали по марокански на пода и сякаш цял живот това са правили ритмично удряха традиционните марокански тамтами. "Коренното население на Мароко са берберите, които имат вродено естетическо чувство. Този народ е близък до траките или пък траките са близки с берберите - не знам как е било точно", каза Жана Симеонова и благодари за съдействието на мол "Галерия Пловдив" и "Сиенит Холдинг" за тази уникална експозиция.

Организаторите канят желаещите да дойдат на "Площад Мароко" - освен експонатите те ще могат да участват и в някои специално организирани събития в рамките на изложбата. В продължение на три дни - от 28 до 30 декември включително, ще работи боди арт ателие, където всеки може да стане уникален с помощта на мароканска къна.

На 29 декември, от 14 часа, ще стартира ателие "Рисувам Мароко". "Приготвили сме платна, хартия, шаблони с типичните марокански шарки, може да се рисува и върху шал", каза Жана Симеонова. В клуб "Мароко" тези арт терапии се провеждат най-редовно под ръководството на художничката Даниела Русева, а в тях противно на очакванията се включват не деца, а възрастни - най-вече жени, които искат да се разтоварят и да придобият нови умения. Ателието ще има и второ издание през Новата година, на 4 януари от 14 ч.

Преди Рождество Христово, на 23 декември от 14 часа, от "Площад Мароко" в АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ ще могат да се купят традиционни марокански сладкиши за Коледната трапеза.

"Площад Мароко" ще бъде отворен за посетители всеки ден до 16 януари 2012 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: